Blev lite sugen på att laga till något ”enkelt” men ändå lite lyxigt – det är ju ändå fredag!
En receptidé jag gått o grunnat på, är dessa ”tunnbrödsrullar med renstek”….
Tänk om man gjorde dem på ett helt annorlunda sätt – med tunnbrödet ”osynligt”?
Sagt o gjort…
Detta kan serveras som förrätt eller huvudrätt - bara mängden av innehåll avgör!

Recept / person
75 gram rökt renstek ( i bit)
1 kaka ”Njalla” (Polarbröd)
1 dl créme fraiche
1 blad Purjolök (väl sköljd)
2 msk Riven pepparot

 
1 morot
Finhackad gräslök
Tunt skivad purjolök (tryck ut som ringar)
Hemkokt lingonsylt
Färska lingon (som dekoration)
1 tsk råsocker
1 msk smör (…typ) 
 

Dressing
1 krm  Tryffelolja
1 msk Rapsolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 ”stöt” paprikapulver
1 ”stöt” vitpeppar”
 Rör ihop dessa ingredienser o låt svalna

Börja med att riva sönder “Njallan” till mindre bitar.
Mal den till småbitar i stavmixerns större behållare.
Lägg åt sidan i en burk med lock.
Skär därefter renköttet i grova bitar ihop med det gröna från ett stort purjolöksblad.
Klicka i Créme fraiche + 2 msk riven pepparrot
Mixa ihop detta med korta pulser från stavmixern.
Rör i brödbitarna för hand till en grov smet.
Använd en metallring (sk.utstickare) för att forma tartaren och packa den löst.
Ställ in i kylen 2 timmar för att svalna. 

Till serveringen:
Strimla moroten med en osthyvel. Värm stekpannan till medeltemperatur.
Låt smöret smälta o lägg därefter i morotsstrimlorna.
Bryn lätt – får inte bli ”bruna”!
Strö därefter sockret över och vänd snabbt ner.
Lägg upp runt tartaren och ringa dressingen ovanpå dom varma grönsakerna.
Serveras medan grönsakerna är varma.

En kall, ljus lageröl är kronan på verket till detta!

 

En lättsmält crème brûlée med knäckig karamell i kombination med uppfräschande hallon.
Stort Tack till Mats & Maria på Önska hemma i Kalix (Lindgrens i Kalix AB) som hade rätt utrustning - precis när man behövde den!

 

 Antal portioner: 4
Ingredienser
Crème brûlée
1 st vaniljstång, urskrapad  o delad med frön – använd gärna en STOR kniv – lättare att skrapa bort fröna…
3 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
4 msk strösocker
4 st äggulor
2 msk strösocker – som ”dekoration” 

Hallonmousse
200 g hallon, färska – plockade på lägenhetstomten
1-2 msk strösocker
2 st gelatinblad, blötlagda ( och uppvärmnda)
3 dl vispgrädde, vispad

Rårörda hallon
70 -80g hallon, färska eller tinade frysta
1 msk strösocker

Till servering:

Hallon – och/eller vinbär

1 msk florsocker 

Crème brûlée
Sätt ugnen på 120 grader.
Koka upp urskrapad vaniljstång, frön från vaniljstång, grädde, mjölk och hälften av sockret.
Vispa äggulor och resterande socker.
Sila av vaniljstången och häll den varma gräddblandningen i äggsmeten och rör om.

Fördela blandningen i portionsformar.Ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till hälften av höjden på formarna.Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter (beroende på formens storlek) tills krämen har stannat.
Ta upp formarna och låt dem svalna, kyl ner i kylskåp. 

Hallonmousse;
Koka ihop hallon och socker tills ca 2/3 återstår.
Mixa till en puré med stavmixer.
Sila bort kärnorna – pressa baksidan av en matsked mot silen.
Rör i gelatinblad i den varma hallonpurén och låt svalna.
Tillsätt hallonpurén i vispgrädden med en vändande rörelse så att luften behålls i grädden.
Kyl ner moussen och låt stå minst 2 timmar före servering. 

Rårörda hallon;
Mosa och rör försiktigt ihop hallon med strösocker.
Kyl ner... 

Chokladgarnityr;
Kyl ner en plåt i frysen.
Smält chokladen över vattenbad o låt det smälta till det är RIKTIGT mjukt…
Lägg ett smörpapper på den kalla plåten och ringla ngt av chokladen.
Lossa försiktigt chokladmönstret från plåten när det stelnat.

Efter gårdagens firmafest med grillad fläskfilé och allehanda tillbehör kändes det verkligen för något ”aningen” lättare idag. Lax i alla dess former har alltid tillhört en matlagningsfavorit – så bl a för att testa ett nytt tillbehör – blev det en Laxtartar ikväll.
 
Stort Tack till Mats & Maria på Önska hemma i Kalix (Lindgrens i Kalix AB) som hade rätt utrustning - precis när man behövde den! 

Recept för 4 personer – gjordes så här:

Laxtartar:
400 gram fryst o därefter tinad laxfilé
1 stor fänkål
1 stor schalottenlök
½ burk ABBA musslor
½ dl finhackad gräslök
Fänkålsdill
Soya
Citron

Citrondressing:
 ½ dl citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
Salt & peppar 

Skär laxen i fina strimlor medan den ännu är lite frusen.
Skär den därefter i små tärningar.
Finhacka schalottenlöken och sedan musslorna.
Skär bort en ”liten bit” fänkål, finhacka och rör ihop med laxen, schalottenlöken och hälften av gräslöken.
Smaka av med salt, vitpeppar o ett stänk soya.

Använd en metallring och fördela 4 portioner på lika många tallrikar.
”Packa ihop” med medföljande stomp.
Ställ in i kylen minst en 2 timmar.

Skala vitlöken och skär den lite grovt.
Mixa allting till dressingen med en stavmixer – tillsätt lite salt o vitpeppar.
Ställ in i kylen för att svalna. 

Skär fänkålen i tunna skivor, koka upp lättsaltat vatten i en kastrull, lägg i fänkålen o låt den bara mjukas upp under några minuter. Ställ åt sidan för att svalna. 

Ta fram tallrikarna från kylen o toppa med fänkålen.
Garnera med gräslök, dressing, citron och fänkålsdillen.
Skär en "Roast´n Toast" i en trekant - rosta och njut :-)