Detta är ett recept som jag länge har varit sugen på att testa.
Så – i stark kontrast till dagens ”Husmanskostaktiga rätter”,
så blir denna en smak av flärd och lyx.

Recept för 4 personer
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
2 gelatinblad
1½ dl Blossa Vinglögg (10%)
1 ”uns” kanel

4 hasselnötter (grovhackas)
½ dl  gula russin
strimlat apelsinskal
Solrosolja
1 msk råsocker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Häll ner grädden i en kastrull o hetta upp ihop med 1 dl glögg.
Tillsätt en ”mild stöt” av kanel och hetta upp till det får ett lätt uppkok.
Krama vattnet ur gelatinbladen o rör ned i grädden o låt smälta.
Häll upp i dessertskålar o låt kallna/stelna 4 timmar i kylen.
Häll en ½ dl glögg i en kastrull o tillsätt russinen.
Låt få ett snabbt uppkok. Ställ åt sidan.
Hetta upp en liten stekpanna o tillsätt en liten klick solrosolja
Tillsätt 1 msk råsocker och låt smälta ner.
Sänk värmen drastiskt, o lägg i dom finstrimlade apelsinskalen och rör runt försiktigt.
Ta upp skalen efter max en minut.
Lägg en tsk russin mitt i dessertskålen och skeda lite av ”glöggsåsen” över.
Strö över hackade nötter.
Dekorera med strimlor av karamelliserat apelsinskal.
Njut!

 

Husmanskosten idag fortsatte med vad som närmast är en klassiker på dessa breddgrader.
Fantastiskt gott – och enkelt att göra o förbereda!
Ingredienser för 4 personer
1 kg färsk löja, rensad
Vatten, till kokning
4 tsk salt, till kokning
12 kryddpepparkorn

Vitsås:
25 gram smör 
5 dl mjölk
2½ msk vetemjöl
1 medelstor gul lök (finhackad)
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk salt

Tillagning
Rensa den färska löjan.
Sjudkoka 10 minuter i saltat vatten med kryddpepparkornen.
Ställ åt sidan o låt svalna några timmar.
Filea sedan fisken o avlägsna ryggraden försiktigt.

 
Smält smör i en kastrull och rör därefter ned löken.
Löken skall bara mjukas upp och får inte börja bli brun.
Rör ned vetemjölet.
Koka upp mjölk, salt och vitpeppar.
Låt såsen puttra på medelvärme.

Serveras tillsammans med kokt mandelpotatis från Norrbotten, gröna ärtor och gärna ett välgräddat, handnaggat tunnbröd, extra tunt med äkta smör.  (I mån av tillgång)
En ljus, kall lageröl passar alldeles utmärkt till.

 
 

Blev idag sugen på husmanskost - fast med lite lyxkänsla ändå!
Vad kan då vara en bättre förrätt än en hederlig Gubbröra - fast här med lite "snits".

Recept för 4 personer.
2 hårdkokta ägg
½ burk löjrom (100 gr)
4 msk majonäs
1 msk kapris
3 ansjovisfiléer
1 msk finhackad gräslök
4 skivor kavring
½ lite rörlök
Bregott
Dillkvistar
Svartpeppar (krossad) 
 

Skala och finhacka äggen. Finhacka även ansjovisfilérna och kapris.
Blanda ner äggen, majonäsen, 2 msk löjrom, gräslök, kapris och ansjovis.
Ta ut tundlar ur bröden med en sk. Utstickare.
Bre ett tunt lager Bregott på dem.
Fördela röran på brödskivorna. Forma en msk löjrom och lägg försiktigt på toppen.

Dekorera med finhackad rödlök, svartpeppar och dillkvistar.
Serverades ihop med en Mariestads Julebrygd och en 4:a "Skåne".