Husmanskosten idag fortsatte med vad som närmast är en klassiker på dessa breddgrader.
Fantastiskt gott – och enkelt att göra o förbereda!
Ingredienser för 4 personer
1 kg färsk löja, rensad
Vatten, till kokning
4 tsk salt, till kokning
12 kryddpepparkorn

Vitsås:
25 gram smör 
5 dl mjölk
2½ msk vetemjöl
1 medelstor gul lök (finhackad)
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk salt

Tillagning
Rensa den färska löjan.
Sjudkoka 10 minuter i saltat vatten med kryddpepparkornen.
Ställ åt sidan o låt svalna några timmar.
Filea sedan fisken o avlägsna ryggraden försiktigt.

 
Smält smör i en kastrull och rör därefter ned löken.
Löken skall bara mjukas upp och får inte börja bli brun.
Rör ned vetemjölet.
Koka upp mjölk, salt och vitpeppar.
Låt såsen puttra på medelvärme.

Serveras tillsammans med kokt mandelpotatis från Norrbotten, gröna ärtor och gärna ett välgräddat, handnaggat tunnbröd, extra tunt med äkta smör.  (I mån av tillgång)
En ljus, kall lageröl passar alldeles utmärkt till.

 
 

1 kommentarer

G-B M

16 Dec 2012 21:24

Det ser verkligen gott ut !

Kommentera

Publiceras ej