Sista helgen med mina grabbar under semestern, så vi valde att göra ngt speciellt.
Tar en stund att förbereda – men väl värt ”besvärt”.
Väldigt spännande smaker!
Då regnvarning förelåg – blev det grillpanna i stället för klotgrill. 

Recept för 3 personer:
6 fläskkotletter
3 apelsiner
Timjan
Bladpersilja
2 dl grädde 

Apelsinmarinad:
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Rivet skal av 2 apelsiner
2 röda chilifrukter, finhackade (ta bort fröna!)
1 krm salt 

Paprikatapenade:
2 röda paprikor (ugnsgrillade)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
10-12 blad av bladpersilja

Blanda ingredienserna till marinaden o lägg kotletterna i dubbla plastpåsar och häll på marinaden.
Låt detta marineras 3-4 timmar – vänd påsen då o då.
Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär i klyftor, lägg på plåt och vänd dem i lite olja.
Rosta i ugn 225°C, 10-15 minuter. Lägg paprikan i en plastpåse, låt svalna och skala den sedan.
Mixa (med stavmixer) paprika, vitlök, bladpersilja och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Spara blad av persiljan till dekor. 

Stek/Grilla kotletterna på hög värme i grillpanna, ca 3 minuter på varje sida.
Låt en smörklick smälta i en ugnsfast form ca 20-25 sek i micron o lägg därefter ut kotletterna.
In i ugnen på 225°ca 20 minuter.
Gör en sås av resten av marinaden – smält 30 gram smör i en kastrull och häll ner resterna av marinaden.
Finhacka timjan och häll över 2 dl grädde o låt detta få ett uppkok.

Dela apelsinerna på mitten och grilla dem på hög värme med ”köttsidan” nedåt under ett par tre minuter.
Servera med buljongkokt ris, tapenade, grillade apelsinhalvor och färsk timjan

En lättsmält förrätt - eller en lätt lunch - som passar soliga dagar/kvällar.
En del jobb med denna – men låt inte detta avskräcka.
Resultatet är väl värt mödan!



Receptet är för 4 -6 personer.
1 burk tonfisk i olja
5 sardellfiléer
8 gelatinblad
1½ msk kapris
1 dl majonäs
1 msk tomatpuré
1 msk Sambal Oelek
1 msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 dl räkor (skalade – spara några till dekor)
2 msk citronsaft (pressad)
Tabasco
Ängssyra
Hjärtsallad
Körsbärstomater
Citron
Dill
Stavmixer (!) 

Börja med att blötlägga gelatinbladen i ordentligt med kallt vatten.
Låt dem ligga i 10-11 minuter.

Häll bort oljan från tonfisken o lägg den i bunken till stavmixern.
Tällsätt sardellerna, räkorna, kapris, majonäs, tomatpuré, Sambal, och citronsaft. Smaka av med svartpeppar o salt.Kör allt till en fin puré med hjälp av stavmixern.
Vispa grädden  ganska tjock och rör ned den i tonfiskröran.
Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i en kastrull på låg värme.
Häll ner de smälta gelatinbladen i en fin stråle under omrörning i smeten.
Skopa upp i portionsglas och låt svalna 4-5 timmar.
Servera kall, med räkor, dill, hjärtsallad, ängssyra, citronskiva och varm vitköksbaguette.

 

 

Dagens söndagsmiddag består av två rätter som vi bara var tvungna att pröva!
Hittade dessa recept i Narvik och ”smugglade” ut dem.
Resultatet var väldigt spännande och härlig sommarmat – blandade sött, salt o surt! 

Grillad lax med mangosallad
recept för 4 personer:
600 gram laxfilé
2 msk olivolja
Salt
Vitpeppar
2 st mogna mangofrukter
2 st röd chili
1 kruka koriander
4 msk olivolja
Saften från en lime
Salt
Vitpeppar 

Plocka alla blad från koriandern och hacka dem grovt. (spar några till garnering)
Skär mangon i tärningar, chilin i tunna skivor (ta bort fröna) och blanda alla ingredienser.
Smaka av med salt o lite vitpeppar. Ställ i kylen o låt svalna.
Pensla laxen med olivolja och salta o peppra.
Grilla några minuter på varje sida.
Servera nygrillad lax med den kalla mangosalladen. 

Grillade pilgrimsmusslor med sparrispotatis
recept för 4 personer:
4 stora pilgrimsmusslor
4st stora kokta potatisar
olivolja
8 gröna sparris
2 körsbärstomater2 msk gräslök (finhackad)
¾ dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar 

Skär potatisen i klyftor.Koka sparrisen i lättsaltat vatten o låt dem svalna.
Dela tomaterna i småbitar o avlägsna kärnorna.
Blanda pförsiktigt otatis, sparris, tomat, gräslök med olivoljan och vinägern.
Salta och peppra efter behag.

Pensla musslorna med oljan och salta och vitpeppra.
Grilla ca 30-40 sekunder på varje sida.
Servera nygrillade musslor med sparrispotatisen.