En tolkning av ICA´s recept i Buffé
 

Perfekt sommarstugemat som är relativt enkel att både förbereda och tillaga.
Tonfiskkrämen kräver dock en stavmixer eller liknande.

 

 

 

Foliepaketen (Recept för 6 personer)
 
600 gram tärnade filébitar av Lax och Sej + 200 gram skalade räkor
½ Purjolök skuren i tunna skivor
200 gram Philadelphiaost (Vitlök och örter)
2 st Röda Chilifrukter
12 kokta potatisar, skivade
1 ½ tsk salt
1 krm Svartpeppar
6 ark Aluminiumfolie (Grill!)
Lägg ut foliearken och lägg upp potatisen (handflatestor yta)
Lägg sedan på fiskbitarna och strö salt över.
Finhacka chilifrukterna och blanda ihop med färskosten.
Strö purjolöken över och toppa med en klick av färskosten.
Vik ihop paketen och lägg på grillen i ca: 15 minuter
Behöver inte vara ”superglöd” – om grillen är väldigt het – lägg lite vid sidan.

Servera med sallad och tonfiskkräm

 

Salladen
består av ”Krispsallad” som hackas lite grovt – sparris (COOPS egen på burk) i bitar, Bonduelle Majs (COOP) med soltorkade tomater och en burk Kidneybönor. Hacka en stor Rödlök, tillsätt en halv burk Syltlök, lite svarta oliver, ett rejält knippe Rädisor som skivas – och sist men inte minst – ”Knorr Italiensk Dressingmix” + ett par stötar Aromat, ihop med olivolja, vatten, en tsk Dijonsenap o lite vitvinsvinäger. Blanda väl o ställ i kylen o svalna

 

Tonfiskkräm
1 burk tonfisk i olja
1 dl majonnäs
2 msk kapris
4 sardellfiléer i olja
1 msk färskpressad citronjuice
Svartpeppar (efter behag)
1 ”stänk” Tabasco

Mixa med en stavmixer alla ingredienser till en fin röra med majonnäs, kapris och sardeller.
Smaka av med citronjuice och peppar.

Kände för en lite stadigare lunch idag så man orkar med att bevaka gäddfiskefestivalen i eftermiddags / kväll.


Banka lövbiffarna lite tunnare med baksidan av handen (typ Karate :-) Salta och vitpeppra biffarna.
Skala och koka potatisen.
Medan potatisen kokar:
Grovhacka löken och champinjonerna och fräs ihop med en klick smör i en stekpanna.
Efter några minuter, tillsätt kaprisen o låt den fräsa med en stund.

Lägg åt sidan o låt svalna en stund.
Lövbiffarna har nu fått dra åt sig av saltet & vitpeppar så nu är det bara att fördela fyllningen och vika dem dubbelt. Fäst ihop med tandpetare.
 

En rejäl smörklick i stekpannan o i med biffarna.
Stek på medelhög värme 2-2½ minuter / sida.
Ta upp biffarna och håll dem varma under tiden.
Vispa ur stekpannan med grädden och salta lite lätt och häll skyn i kopp el dyl.

Klicka i lite smör o bryn babyspenaten lätt på låg värme i stekpannan (½-1 minut) 

Pressa potatisen genom en potatispress.
Tillsätt en skvätt mjölk, crème fraiche, salt och peppar.
Blanda i hackad timjan och ”en stöt” riven muskot.

Lägg upp o servera med färsk timjan, babyspenat, gräddskyn och en körsbärstomat. 

Receptet räcker åt två personer.
4 Lövbiffar
1 Gul lök
1 Champinjon (stor)
1-1½ msk Kapris
4 potatisar
1 dl Crème fraiche, Franska Örter
½-1 dl mjölk
1 näve Babyspenat
Salt
Vitpeppar
Muskot
Timjan

Ryggskottspasta med köttfärssås…
Efter en fisketur med junior d.ä som slutade med akut ryggskott efter ett ”groptramp” från mig, förbyttes fiskehelgen till en transportsträcka av smärta. Gäddfärsen som skulle införskaffas får vänta…
Men blir lite hjälplös när ryggen pajar…

Vi evakuerade sommarstugan och fick hjälp med att återvända till ”Tätorten”…Väl där – blev det ju middagsdags och med det som fanns hemma och assist från Filip, så blev det lite mat i alla fall… 

Köttfärssås ”Backshot”
400 gram nötfärs
1 stor gul lök finhackad
2 (stora) vitlöksklyftor
50 gr smör
1 msk vetemjöl
1 tsk svartpeppar
1 krm vitpeppar
2 tsk paprikapulver
1 krm kanel
2 dl mjölk
1 dl tomatketchup
Salt
200 gram tomatpuré
75% av en kruka färsk Basilika 

Hacka löken medelgrovt och bryn den i smöret. Strö över kanelen och paprikapulvret.
Tillsätt därefter köttfärsen och bryn alltsammans till en ”gyllenbrun” färgton.
Strö över vetemjölet och låt det bryna med en stund. Häll därefter över mjölken. Salta och peppra ”efter behag” och kläm ner tomatpurén + ketchupen.
Pressa sedan ned vitlöken, finhacka basilikan – lägg på locket o låt detta koka ihop 5-6 minuter på låg värme. 

Serverades med Spirali Trocolore, svarta oliver, färska basilikablad, skivad Jalapeño och nyriven parmesanost.