En stadig lunch åt familjen - grundidé för 4 personer:
2 laxfiléer, á 400 g delas i 2 delar vardera
2 dl crème fraiche
1½ dl grädde
1 tsk Herbes De Provence Santa Maria
1 msk finhackad kapris
1 msk vetemjöl
2 msk ströbröd
2 msk Dijonsenap
1 krm salt + lite vitpeppar
1 Schalottenlök
Lagerblad
2 fiskbuljongtärning
Körsbärstomater
Sparrisprimörer

Riset
Sätt ”Parboiled & wild rice” att koka ihop med 3 Lagerblad.
Smula sönder buljongtärningar och rör ned i riset.
Tillsätt aningen mera vatten än vad receptet säger o en skvätt olivolja för att riset inte skall ”klibba”.
Runt 20-23 minuters koktid – o sedan bara få stå med locket på……

Laxen
Samtidigt - Lägg laxsidan i en smord ugnsform. (en klick smör o 45 sek i micron)
Pensla över smöret o låt dra en liten stund ihop med salt och vitpeppar.
Fördela ströbrödet över laxen.
Baka laxen i 175 grader, typ 20 minuter eller tills den ser färdig ut – med lite yta.
Låt körsbärstomaterna följa med i ugnen o ringla olivolja över och strö lite salt över.

Såsen
Finhacka o löken och kapris.
Fräs löken i lite smör i en stekpanna. Tillsätt kaprisen och låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt grädden och crème fraiche och rör ned dijonsenapen.
Låt koka ihop till lagom konsistens, ca 7-8 minuter. Gör en redning av vetemjölet + vatten och rör ned.
Smaka av med salt & peppar. Såsen skall ha en ”trög” konsistens!

Lägg sparrisen i kallt vatten o låt koka upp i lättsaltat vatten,
Efter uppkok – häll 1½ dl kallt vatten över och låt den stå en stund.
Servera sparrisen med en klick smör över.

Blev mest rester ikväll – men en fruktig sallad blev det!


6 Kiwifrukter
1 banan
10-15 valnötskärnor
½ citron
1½ dl vispgrädde
1 msk strösocker
1½ msk Captain Morgan Black Label (nr 591)
10 Pistagenötter

Klyv Kiwifrukterna o skrapa ut innehållet!
Kiwin tärnas o bananen skivas.
Pressa Citronsaft och strösocker över kiwin, rör om försiktigt o låt stå o dra 15 minuter.
Häll upp i breda efterrättsskålar och lägg i den skivade bananen.

Hacka valnötterna grovt o strö dem över frukterna o blanda
Vispa 1½ dl grädde ihop med Rom till ganska ”stadig” konsistens.
Klicka grädden över
Toppa med grovhackade Pistagenötter.

 

En lyxig känsla!
½ liter Gammaldags vaniljglass
1 Mango (mogen!)
4 msk Mangolikör (Vedrenne Liqueur De Mangue)

Skala Mangon och skär den i tärningar.
Fördela dessa i 4 dessertglas och häll över likören.
Låt dra i 15 minuter i kylskåp.
Skopa över vaniljglass och servera omedelbums ihop med riven mörk choklad på topp!