En stadig lunch åt familjen - grundidé för 4 personer:
2 laxfiléer, á 400 g delas i 2 delar vardera
2 dl crème fraiche
1½ dl grädde
1 tsk Herbes De Provence Santa Maria
1 msk finhackad kapris
1 msk vetemjöl
2 msk ströbröd
2 msk Dijonsenap
1 krm salt + lite vitpeppar
1 Schalottenlök
Lagerblad
2 fiskbuljongtärning
Körsbärstomater
Sparrisprimörer

Riset
Sätt ”Parboiled & wild rice” att koka ihop med 3 Lagerblad.
Smula sönder buljongtärningar och rör ned i riset.
Tillsätt aningen mera vatten än vad receptet säger o en skvätt olivolja för att riset inte skall ”klibba”.
Runt 20-23 minuters koktid – o sedan bara få stå med locket på……

Laxen
Samtidigt - Lägg laxsidan i en smord ugnsform. (en klick smör o 45 sek i micron)
Pensla över smöret o låt dra en liten stund ihop med salt och vitpeppar.
Fördela ströbrödet över laxen.
Baka laxen i 175 grader, typ 20 minuter eller tills den ser färdig ut – med lite yta.
Låt körsbärstomaterna följa med i ugnen o ringla olivolja över och strö lite salt över.

Såsen
Finhacka o löken och kapris.
Fräs löken i lite smör i en stekpanna. Tillsätt kaprisen och låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt grädden och crème fraiche och rör ned dijonsenapen.
Låt koka ihop till lagom konsistens, ca 7-8 minuter. Gör en redning av vetemjölet + vatten och rör ned.
Smaka av med salt & peppar. Såsen skall ha en ”trög” konsistens!

Lägg sparrisen i kallt vatten o låt koka upp i lättsaltat vatten,
Efter uppkok – häll 1½ dl kallt vatten över och låt den stå en stund.
Servera sparrisen med en klick smör över.

2 kommentarer

Gun-Britt

20 May 2012 22:37

Det här ser ju kalasgott ut.Jag förstår att pojkarna uppskattade det.

Gun-Britt

20 May 2012 22:38

Det här ser ju kalasgott ut.Jag förstår att pojkarna uppskattade det.

Kommentera

Publiceras ej