Efter en stadig middag behövs något lent o gott - o finns det något bättre än egen hjortronsylt? (årg. 2011)


Recept för 4 personer
5 dl  grädde 
2,5 dl hjortronsylt
2 tsk strösocker
2 st  gelatinblad  

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden ihop med hjortronsylten.
Ta undan från värmen och tillsätt socker under omrörning.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen.
Sila ifrån o pressa ur kärnorna genom en finmaskig sil.
Häll upp i dessertskålar, kyl några timmar. 

Hjortronsås
1 dl frysta, upptinade hjortron
2 msk vatten

Knäckkakor
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Blanda ingredienserna väl i en skål.
Klicka ut teskedsstora bollar av smeten på en smord plåt.
Sätt INTE för tätt – dom flyter ut!
In i ugnen på 175°ca 5-7 minuter.

Garnera med varm hjortronsås och knäckflarn.

Vi blev sugna på något "rejält" ikväll - samtidigt lite lagom lyxigt.
Väldigt mumsigt - mycket jobb - men väl värt mödan!
Kombinationen västerbottensost & alspånsrökt skinka är en njutning!

Recept för 4 personer:
Mandelpotatismos
Ca 900 g skalad potatis
2 st äggulor
Lite rapsolja
Koka potatisen på vanligt sätt. Pressa och blanda med äggulorna och oljan till en smidig massa.
Krydda med S & P och lite muskot. 

Oxrullader
14 st tunna skivor innanlår, ca 1000 gram  
salt och vitpeppar 
smör till stekning 

Fyllning:
½
st stor gul lök, riven
150 gram riven Västerbottensost
150 gram Alspånsrökt skinka (Nyhléns Hugosons), fintärnad
1½ msk Dijon senap
1½ msk grädde
Rör ihop ingredienserna o låt stå en stund. 

Sås:
4 dl vatten
3 msk kalvfond
2 dl vispgrädde
2,5 msk vetemjöl
1½ dl svartvinbärsgelé
Smaka av med salt och vitpeppar o en skvätt soja 

1.Fyllning: Riv löken o blanda skinka, västerbottensost, dijonsenap o grädde.

2. Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och krydda med salt och peppar. Lägg på en sked av fyllningen. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

3. Bryn ruladerna i smör i en stekpanna. Flytta över till en gryta och häll på vattnet och fonden. Låt puttra under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 40 minuter. 

4. Ta upp ruladerna ur såsen. Rör ut mjölet i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, lite salt peppar o soja. 

5. Ta bort tandpetarna och lägg tillbaka ruladerna i såsen.
Servera med gröna ärter, alternativt haricots verts.

 

Precis så gott som det låter!
3 portioner

3 päron
½ kruka rosmarin
½ dl hasselnötter
1½ msk smör
1 msk flytande honung
1 msk ljus sirap
1½ msk färskpressad citronjuice 

Vaniljglass 

Så här gör man:
Skala o klyfta päronen ( typ 8 delar)
Finhacka rosmarinen.
Hacka hasselnötterna lite grovt o torrosta dem lätt i stekpannan.
Ta undan nötterna, klicka i smör o fräs päronklyftorna till dom börjar få färg.
Ringla över honungen och sirapen, strö hasselnötterna o rosmarinen över.
Tillsätt citronjuicen o sjud på låg värme, till päronen mjuknar.
Servera päronklyftorna ngt varma – med två kulor av vaniljglass o en kvist rosmarin.