För en tid sedan var jag bjuden på middag hos en kär vän.
Där blev jag bjuden på ”Baconlindade älgfärsbiffar” som var otroligt gott!
Då föddes en idé om att göra en liknande rätt som hennes – men med fläskfärs och att ”dra den lite” åt Asienhållet. Sagt o gjort – idag var det dags att pröva.
Resultatet blev en mycket smakrik söndagmiddag, med lite annorlunda smaker.
Recept för 4 personer (tillagningstid ca 1 timme) 

400 gram fläskfärs
1 pkt Scan Bacon (rätt längd!)
1 kruka persilja
100 gram Kvibille Ädelost
1½  dl Sweet Chili Sauce (ICA)

1 schalottenlök
½ matsked Thailändsk fisksås
1 tsk Soyasås
1½ dl grädde
Smör 

Äggnudlar (fungerar med vilka nudlar som helst, antagligen)
Koka nudlarna enl förpackningen. 
 

Börja med att blanda fläskfärsen med chilisåsen.
Bryt ädelosten i småbitar o tryck ut den i smeten.
Finhacka persiljan o blanda ned den.
Salta efter behag.
Forma 8 st biffar av färsen o ”svep” bacon runt kanterna.
Vik in kanterna både över o under.
Värm upp stekpannan o klicka i 50 gram smör.
Bryn biffarna på medelhög värme 4-5 minuter / sida.
Lägg därefter biffarna på ett fat o låt stå varmt i ugnen på 100°

Sätt finhackad schalottenlök i den ännu varma stekpannan o låt den brynas o få färg.
Häll därefter ner grädden, fisksåsen o soyan o låt sjuda i 5 minuter.
Sila bort vattnet från nudlarna, lägg upp biffarna o häll upp såsen.
Serveras omedelbart med persilja på topp.

 

Ett recept som låter lite annorlunda, då man ”normalt” använder basilika i köttfärssås t ex…
Blev dock nyfiken och ”gjorde om” detta så det passade min smakpalett…
Resultatet är en mycket spännande efterrätt som gör sig mycket bra efter en kryddstark middag!
Våga pröva! :-) 

1 dl plockade basilikablad (en hel kruka)
3 dl grädde
1½  mjölk
2 ½ gelatinblad
4 msk strösocker
Skalet från ½ apelsin + köttet som filéas
Hallon, apelsin & basilika till garnering 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp vatten o häll ner basilikabladen, låt dem koka i 20 sekunder.
Häll bort vattnet o kyl ner basilikan o pressa vattnet ur bladen.
Koka upp grädden, sockret o mjölken i en kastrull.
Häll upp 1 dl (typ..) av grädden i en mixer o tillsätt basilikan.
Kör på hög hastighet!

Blanda ner i resten av grädden ihop med apelsinskalet o låt dra i 5 minuter.
Häll allting genom en finmaskig sil o pressa genom det sista med en matsked.
Kläm vätskan ut gelatinbladen o rör ned i den varma gräddblandningen.
Häll upp i portionsglas o ställ i kylen att stelna 4-5 timmar.
Servera ihop med färska hallon, apelsinfiléer o blad av basilika.

Efter en massa förkylningar under oktober månad som berövat smaksinnet fullständigt, återvände matlagningen lagom till helgen. Jag och mina tvenne söner valde i "vanlig ordning" att experimentera lite...
Vi jobbade fram denna rätt under eftermiddagen till stor belåtenhet för alla som var involverade :-)

900 g fläskfilé
Salt
Olivolja
Vitpeppar
Rött vin (Shiraz)
Rosmarin (färsk, mortlad)
1 blomkålshuvud
4-5 buketter Broccoli
1 pkt Philadelphia Creme Cheese
1 dl riven Tacoost
½ dl grädde
Salt
1 pkt Bacon 

Skölj fläskfilén och torka av den. Skär bort fett och synliga hinnor.
Skär fläskfilén  i ca 3 cm tjocka skivor.
Rör ihop en marinad av 1 dl olivolja, 1 dl rött vin + 1 krm rosmarin
Lägg i dubbla plastpåsar o låt marinaden ”dra” i tre timmar o vänd påsen då o då.
Inget smör behövs i stekpannan när man bryner filéerna tack vare olivoljan.
Bryn fläskfilén 2 min på varje sida.
Sätt bitarna i en ugnsfast form o sätt in i ugnen på 200°ca 20 minuter.

Blomkåls- & Broccolikräm
1 blomkålshuvud
4-5 buketter Broccoli
1 pkt Philadelphia Creme Cheese
1 dl riven Tacoost
½ dl grädde
Salt
 
Bryt blomkålen  i mindre buketter.
Koka blomkålen & broccolin mjuk i en stor kastrull med lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och lägg ner blomkålen i en matberedare ihop med övriga ingredienser.
Kör några snabba ”pulser” i början – men låt sedan matberedaren göra en slät o fin kräm av allt.
Beräkna ca: 15 minuter för detta inkl koktid. 

Knaperstek 6 skivor bacon o lägg därefter på ett hushållspapper för att dra ut fettet.
Finhacka därefter baconet till små bitar. 

Gorgonzolasås
1 schalottenlök (finhackad)
150 gr Gorgonzola
75 gram smör
2 tsk Dijonsenap
2 msk grädde
 

Blanda lök ihop med smulad gorgonzolaost och smör i samma stekpanna som dom nyss brynta filéerna. Hetta upp o rör ned osten till den sakta smälter. (FÅR INTE KOKA!)
Smaka av med senap o runda av med grädden för att få allting ”mildare” 

Servera medan blomkålskrämen är varm ( inte het) o strö baconet över.
Häll såsen vid sidan om filéerna och komplettera med Ruccolasallad o ett gott glas rött.
(Ex v Cigarra Shiraz Tinta Barroca 2010)