Efter en massa förkylningar under oktober månad som berövat smaksinnet fullständigt, återvände matlagningen lagom till helgen. Jag och mina tvenne söner valde i "vanlig ordning" att experimentera lite...
Vi jobbade fram denna rätt under eftermiddagen till stor belåtenhet för alla som var involverade :-)

900 g fläskfilé
Salt
Olivolja
Vitpeppar
Rött vin (Shiraz)
Rosmarin (färsk, mortlad)
1 blomkålshuvud
4-5 buketter Broccoli
1 pkt Philadelphia Creme Cheese
1 dl riven Tacoost
½ dl grädde
Salt
1 pkt Bacon 

Skölj fläskfilén och torka av den. Skär bort fett och synliga hinnor.
Skär fläskfilén  i ca 3 cm tjocka skivor.
Rör ihop en marinad av 1 dl olivolja, 1 dl rött vin + 1 krm rosmarin
Lägg i dubbla plastpåsar o låt marinaden ”dra” i tre timmar o vänd påsen då o då.
Inget smör behövs i stekpannan när man bryner filéerna tack vare olivoljan.
Bryn fläskfilén 2 min på varje sida.
Sätt bitarna i en ugnsfast form o sätt in i ugnen på 200°ca 20 minuter.

Blomkåls- & Broccolikräm
1 blomkålshuvud
4-5 buketter Broccoli
1 pkt Philadelphia Creme Cheese
1 dl riven Tacoost
½ dl grädde
Salt
 
Bryt blomkålen  i mindre buketter.
Koka blomkålen & broccolin mjuk i en stor kastrull med lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och lägg ner blomkålen i en matberedare ihop med övriga ingredienser.
Kör några snabba ”pulser” i början – men låt sedan matberedaren göra en slät o fin kräm av allt.
Beräkna ca: 15 minuter för detta inkl koktid. 

Knaperstek 6 skivor bacon o lägg därefter på ett hushållspapper för att dra ut fettet.
Finhacka därefter baconet till små bitar. 

Gorgonzolasås
1 schalottenlök (finhackad)
150 gr Gorgonzola
75 gram smör
2 tsk Dijonsenap
2 msk grädde
 

Blanda lök ihop med smulad gorgonzolaost och smör i samma stekpanna som dom nyss brynta filéerna. Hetta upp o rör ned osten till den sakta smälter. (FÅR INTE KOKA!)
Smaka av med senap o runda av med grädden för att få allting ”mildare” 

Servera medan blomkålskrämen är varm ( inte het) o strö baconet över.
Häll såsen vid sidan om filéerna och komplettera med Ruccolasallad o ett gott glas rött.
(Ex v Cigarra Shiraz Tinta Barroca 2010)

Kommentera

Publiceras ej