Triss i desserter! Var bara tvungen att pröva dessa läckra desserter - Björnbärspannacotta, Mangomousse och Äppelsorbet med knäckkaka
 


Björnbärspannacotta med björnbärssås.
2 portioner 

2 dl vispgrädde
2,5 msk strösocker
1½ st gelatinblad
7-8 st björnbär
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Koka upp grädde och socker och låt sjuda i ca 3 min
Mixa björnbären med en stavmixer och blanda i dem i gräddblandningen
Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen.
Häll upp pannacottan i formar och ställ i kylen för att svalna 3-4 timmar

Björnbärssås.
½ dl vatten
½ dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
10 st frysta björnbär, tinade
Koka upp vatten, farin och balsamvinäger i en kastrull.
Vänd ner björnbären, och stäng av värmen.
Låt bären dra i lagen i ca 10 minuter.
Rör försiktigt om då och då.
Ställ in dem i kylskåpet i minst två timmar 

Mangomousse
2 portioner
125 g tärnad mango (det går finfint med fryst, tinad.)
saften av ½ lime
ca ½ dl florsocker
1 gelatinblad
1 äggvitor
1½ dl vispgrädde
passionsfrukt 

Mixa mangon med en stavmixer.
Pressa ner limen. Blanda ner florsockret, och blanda allt noggrannt.
Vispa äggvitorna riktigt hårt. Vispa grädden ganska hårt.
Blöt gelatinbladen i lite vatten i ett par minuter. Koka under tiden upp 2-3 msk vatten i en liten kastrull.
Ta upp gelatinbladen och krama ur. Låt dem smälta i det heta vattnet, och blanda ner i mangopurén. Rör ner grädden, och blanda ordentligt. Vänd sen ner äggvitorna, och blanda försiktigt.
Häll upp i fina glas, och ställ i kylen för att stelna i minst tre-fyra timmar.
Vid servering, dela ett par passionsfrukter och gröp ur innanmätet.
Fördela på mousserna.

Äppelsorbet med knäckkaka
½ dl strösocker
1 dl vatten
4 äpplen (Red Delicious)
2 msk citronsaft
½ krm kanel
1 äggvita
2 msk strösocker
Koka upp vatten och socker och låt sjuda 5 minuter.
Låt sockerlagen kallna.Skala och kärna ur äpplena, skär dem i mindre bitar och kör dem i en mixer tillsammans med citronsaften. Blanda i sockerlagen.Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner sockret.
Blanda äppelmosen med ägget. Rör om väl.
Häll upp i en form och täck med ett lock.
Ställ in i frysen minst 4 timmar. 

Knäckkakor
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda ingredienserna väl i en skål.
Klicka ut teskedsstora bollar av smeten på en smord plåt.
Sätt INTE för tätt – dom flyter ut!
In i ugnen på 150°ca 5 minuter.
Ta ut från ugnen och stansa ut rundlar med en metallring (sk.utstickare) och låt svalna.
Efter att kakorna har kallnat – lägg en kaka i botten på metallringen och packa ner äpplesorbeten.
Ta bort ringen och dekorera med moccagrädde o en citronskiva.

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej