Efter kryddstarka maträtter är det få efterrätter som svalkar såå mycket som - bär!
T ex denna - som är ...varken glass eller fromage...utan....tja vad?



2½ dl turkisk yoghurt
250 gram frysta hallon (behåll några till dekoration)
1 apelsin (stor!)
3 msk flytande honung
1½ tsk vaniljsocker
Skölj apelsinen och riv skalet fint.
Skala sedan med en kniv o ta bort allt ”vitt” kött.
Skär i skivor i ”slices”…tärningar etc.
Stoppa ner alla ingredienser – utom apelsinen – i en mixer o bearbeta till en jämn o fin smet.
Servera med apelsinbitar o resten av hallonen – o servera genast!

Vi fick till en varmrätt också - ett experiment - som fungerade jättebra!
Man väljer "styrkan" själv genom att balansera messmöret / Dijonsenapen :-)

Recept för 4 personer
500 gram fläskfilé
1 st  gul lök, finhackad
1 st  röd paprika, tärnad
150 gram  champinjoner, tunt skivade
2 st  vitlöksklyftor, pressade
1 msk  kycklingfond, koncentrerad
Röd chilifrukt - efter "behag"
2 msk  dijonsenap
3 msk  messmör
4 dl  grädde
1 dl torrt rött vin
salt och peppar

1 msk olivolja
1 msk smör

Bladpersilja 

Långkornigt o vildris
4 portioner
Koka riset enl. instruktioner på paketet – men i stället för salt, använd två grönsaksbuljongtärningar.

 

Häll olivolja i en stekpanna o låt den värmas upp. Bryn den gula löken till den tar färg.
Tillsätt champinjoner, paprika och vitlök. Låt allting brynas till en gyllenbryn nyans.
Tag upp o lägg åt sidan.

Skär fläskfilén i 1½ cm tjocka skivor och bryn dessa i smör på lite högre temperatur.

Tillsätt vinet och grädden o låt puttra ihop några minuter.
Tillsätt alla grönsaker, kycklingfond, grädde och messmör och låt koka ihop 10-12 minuter.
Smaka av med salt o peppar.

Servera med bladpersilja o ett glas rött.

 

Intensiva förhandlingar om vad som skulle vara förrätt idag – resulterade (som alltid…) i en kompromiss…det blev två (2) sorters bakelser i stället för en (1).
Håller man bara ned storleken så blir detta jättebra!
Kavringsbakelse med räkröra & Avocadocremé +  Kavringsnittar med Parmesancremé o färska fikonklyftor. Färska Fikon uppe i Kalix är liite ovanligt – vilket kanske förklarar priset på 10:- /st…

Recept för 3 - 4 personer.
Kavring (6 till 8 skivor)

Räkröra 
2-3 st  ägg
100-150 gram  räkor, skalade (spara några till dekoration)
2 msk majonäs
smör
Chili flakes
3 gelatinblad
2 msk torrt vitt vin

 

Kavringsbakelse med räkröra & avocadocremé
2 st  avokado, mogna
100 -150 gram  färskost, t ex Philadelphia
1½ msk  citronsaft
salt
svartpeppar
1 st  dillkvist
1/4 st  rödlök 

Räkröra 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-6 minuter.
Stansa ut rundlar från kavringen med en utstickare.
För kavringsbakelsen behövs i detta fall 6-8 st rundlar.
Löskoka äggen 3 minuter o låt dem därefter svalna.
Hacka räkorna fint och pressa ut vätskan genom en finmaskig sil.

Smält smör i en kastrull på hög värme stek/grilla räkhacket ca 1 minut – så att det får en ”brynt” färg. Finhacka äggen och blanda ihop med räkor och majonäs.
Smaka av med Chili flakes o salt.
Smält gelatinbladen i en kastrull ihop med vinet och blanda ned i räk- / äggsmeten under omrörning. Lägg en brödrundel längst ner i utstickaren och fyll på med räksmeten tills det återstår 1,5 cm. Placera försiktigt ett ”lock” av en till brödrundel på topp.

Ställ i kylen 3-4 timmar (gärna över natten) 

Avocadocremé

Dela avokadon o ta bort kärnan. Gröp ur och mosa köttet fint.
Blanda ned färskosten och pressade citronen.
Smaka av med salt o svartpeppar o ställ kallt.
Toppa bakelsen med avocadocremén. Dekorera med finhackad rödlök, dill, räkor och ärtskott. 

Kavringsnittar med Parmesancremé o färska fikon

Kavring (3-6 skivor)
1,5 dl riven parmesanost
150 gram Philadelphiaost
2-3 st färska fikon
1½ msk olivolja
Låt Philadelphiaosten stå i rumstemp 1-2 timmar.
Blanda samman parmesanen och philadelphiaosten.
Bred parmesancremén (eller spritsa!) på brödet.
Skär fikonen i tunna skivor o toppa!


Servera med ärtpuré och färska ärtskott.