Intensiva förhandlingar om vad som skulle vara förrätt idag – resulterade (som alltid…) i en kompromiss…det blev två (2) sorters bakelser i stället för en (1).
Håller man bara ned storleken så blir detta jättebra!
Kavringsbakelse med räkröra & Avocadocremé +  Kavringsnittar med Parmesancremé o färska fikonklyftor. Färska Fikon uppe i Kalix är liite ovanligt – vilket kanske förklarar priset på 10:- /st…

Recept för 3 - 4 personer.
Kavring (6 till 8 skivor)

Räkröra 
2-3 st  ägg
100-150 gram  räkor, skalade (spara några till dekoration)
2 msk majonäs
smör
Chili flakes
3 gelatinblad
2 msk torrt vitt vin

 

Kavringsbakelse med räkröra & avocadocremé
2 st  avokado, mogna
100 -150 gram  färskost, t ex Philadelphia
1½ msk  citronsaft
salt
svartpeppar
1 st  dillkvist
1/4 st  rödlök 

Räkröra 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-6 minuter.
Stansa ut rundlar från kavringen med en utstickare.
För kavringsbakelsen behövs i detta fall 6-8 st rundlar.
Löskoka äggen 3 minuter o låt dem därefter svalna.
Hacka räkorna fint och pressa ut vätskan genom en finmaskig sil.

Smält smör i en kastrull på hög värme stek/grilla räkhacket ca 1 minut – så att det får en ”brynt” färg. Finhacka äggen och blanda ihop med räkor och majonäs.
Smaka av med Chili flakes o salt.
Smält gelatinbladen i en kastrull ihop med vinet och blanda ned i räk- / äggsmeten under omrörning. Lägg en brödrundel längst ner i utstickaren och fyll på med räksmeten tills det återstår 1,5 cm. Placera försiktigt ett ”lock” av en till brödrundel på topp.

Ställ i kylen 3-4 timmar (gärna över natten) 

Avocadocremé

Dela avokadon o ta bort kärnan. Gröp ur och mosa köttet fint.
Blanda ned färskosten och pressade citronen.
Smaka av med salt o svartpeppar o ställ kallt.
Toppa bakelsen med avocadocremén. Dekorera med finhackad rödlök, dill, räkor och ärtskott. 

Kavringsnittar med Parmesancremé o färska fikon

Kavring (3-6 skivor)
1,5 dl riven parmesanost
150 gram Philadelphiaost
2-3 st färska fikon
1½ msk olivolja
Låt Philadelphiaosten stå i rumstemp 1-2 timmar.
Blanda samman parmesanen och philadelphiaosten.
Bred parmesancremén (eller spritsa!) på brödet.
Skär fikonen i tunna skivor o toppa!


Servera med ärtpuré och färska ärtskott.

 

Kommentera

Publiceras ej