Söndag och en massa ledig tid att hitta på något lite annorlunda kanske.
Lax fungerar alltid - kombinationen är däremot ny!

Recept för 4 personer
4 laxfiléer, 125 gr
1 tsk Herbes De Provence (Santa Maria)
2 msk Dijonsenap
1 krm salt + lite vitpeppar
1 dl skalade räkor
½ lime 

1 blomkålshuvud romanesco
1 medelstor zucchini (skivas)
1 stor champinjon (skivas)
1 stor morot (strimlas tunt)
1 ”näve” haricots verts
1 finstrimlad röd paprika
1 krm paprikapulver
1 krm salt
1 krm vitpeppar
½ msk olivolja
Smörklick

Laxen
Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform. (en klick smör o 30 sek i micron)
Pensla över smöret o låt dra en liten stund ihop med salt och vitpeppar.
Pensla ett lager Dijonsenap över filéerna och krydda med Herbes De Provence.
Fördela räkorna på filéerna och pressa limesaft över filéerna.
Baka laxen i 200° grader, typ 15 minuter eller tills den ser färdig ut – med lite yta.

Grönsaksröran
Koka upp haricots verts i lättsaltat vatten och ställ åt sidan för att svalna.
Strimla moroten och paprikan. Skär svampen i tunna skivor.
Värm upp stekpannan med olivoljan och tillsätt morötterna.
Låt dem fräsa runt en stund tills dom mjuknar ordentligt.
Tillsätt svampen, paprikan och den skivade zucchinin och låt bryna några minuter.
Lägg i haricots verts, salta o peppra samt krydda på med paprikapulver.
Sänk värmen o låt stå o puttra en stund under lock.

Hollandaisesåsen
150 g smör
2 äggulor
1 tsk pressad limesaft
2-3 msk vatten
½ krm salt
½ krm cayennpeppar
”några stänk” Tabasco
Smält smöret på låg värme utan att det börjar ta färg.
Blanda äggulorna, vatten och limesaften i en rostfri kastrull,
Ställ kastrullen i ett vattenbad något under kokpunkten. (koka upp vatten i en kokare)
Vispa snabbt tills blandningen börjar att ta ihop och bli tjockare.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, vispa kraftigt!
Låt inte bottensatsen från smöret komma med.
Smaka av med salt och peppar och tabasco efter ”behag”.

 

Servera gärna med några sparrisar till och riven parmesanost.
En kall, ljus lageröl fungerar perfekt. (men är inte LCHF...)

Kommentera

Publiceras ej