Dessa rätter är tidkrävande och vissa kan/bör förberedas dagen innan – läs igenom receptets olika delar.
Känslan av lyx är dock värt det arbete som läggs ner!

Förrätt:
Gubbröra med kapris, sardeller & Färsk Örtdressing
Recept för 4 personer.
2 hårdkokta ägg
4 msk majonäs
1 msk färsk citronjuice
1 msk kapris
5 sardellfiléer
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill & persilja
4 skivor kavring
½ rödlök
Bregott
gräslök
Svartpeppar (krossad)
Svart Stenbitsrom
Citron
Apelsin 

Skala och finhacka äggen. Finhacka även sardellfilérna och kapris.
Blanda ner äggen, majonäsen, citronsaften, 1 krm svartpeppar, gräslöken, persiljan, kapris och sardeller.
Ta ut tunnlar ur bröden med en sk. Utstickare.
Bre ett tunt lager Bregott på dem.
Fördela röran på brödskivorna. Forma en msk svart stenbitsrom och lägg försiktigt på toppen.
Dekorera med finhackad rödlök, ½ citronskiva + ¼ apelsinskiva på motsatt sida. 

Örtdressing
65 g rucculasallad
1 tsk salt
3-5 msk olivolja
1,5 msk pressad citronjuice
3 msk persilja
2 klyftor vitlök, pressade
1/2 dl färsk timjan 

Mixa alla ingredienser i en mixer, lättast är att använda en stavmixer.
Häll upp i en dressingflaska av plast och fördela dressingen dekorativt.
Serverades med en 4:a Skåne & en Oppigårds Amarillo.


Varmrätt:
Tournedos med tryffel- & persiljesmör, potatis- & jordärtskockskaka och portvinssås.

1,7 Kilo Oxfilé
Olivolja
Salt
Peppar
Steksnöre
Oxfilen putsas fri från ev senor.
Skär bort ”fästet” i ena änden och den tunnaste delen från den andra änden.
Kvar finns nu en jämngrov filé. Skär denna i 5cm tjocka skivor.
Salta och vitpeppra dessa väl och gnid in. Knyt ett steksnöre /dubbla varv) runt mitten av filén. Bryn i smör och olja 3-4 minuter / sida vänd ett par gånger.

Ställ ugnen på 175°
Stick en köttermometer i den grövsta biten o ställ in i ugnen till innertemperaturen är 63°.
Ta ut och täck med aluminiumfolie till allt övrigt är på tallrikarna.
Ta bort snöret och skär av köttbiten på mitten (horisontellt) och placera en skiva av kryddsmöret mellan köttskivorna. 

 

Potatis- & jordärtskockskaka
1 kg potatis
400 gram jordärtskockor
200 gram smör
Salt
Grovmalen vitpeppar
Gör dagen före nyårsafton…
Ställ ugnen på 175°
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.
Ta av från värmen och låt det stå så att det skiktar sig.
Häll upp smöret i ex v en hög kopp utan att bottensatsen kommer med.

Skala potatisen och jordärtskockorna och skär dem i  mycket tunna skivor.
Använd helst en matberedare för jämnare resultat.
Smörj en spännform (24 cm) med smör.

Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor i botten. Pensla med lite smör
Varva på tills potatis och jordärtskockorna tar slut.
Avsluta med smör, salt och peppar.
Spara lite smör inför ”gratineringen”.


På väg in i ugnen


Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper lika stor som formens insida och täck kakan.
Ställ en kastrull fylld till ¾ med vatten som tyngd ovanpå – som pressar ihop lagren.
Placera en långpanna längt ner i ugnen och klä den med aluminiumfolie (droppskydd)
eftersom kakan släpper en del vätska ifrån sig.
Ställ in formen med potatiskakan på ett galler strax ovanför långpannan.
(kastrullen skall vara kvar!)
Grädda 1 tim i 175°.
Ta bort kastrullen och pappret, pensla ytan med smör och in i ugnen igen ca 20 minuter
Höj värmen till 225° och flytta kakan lite högre upp.
Grädda tills kakan börjar få fin färg.
Ta ut och låt svalna helt. Ställ in den övertäckt i kylen.

Nyårsafton – plocka fram den ca: 1 tim före servering – och skär den i ”tårtbitar”.
Sätt på en bakpappersklädd plåt. Strax före servering, sätt in15 minuter i ugnen på 175°.

 

Tryffel- & persiljesmör
200 gr smör (rumsvarmt)
1½ tsk vit tryffelolja
2 msk färsk citronjuice
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 msk finhackad persilja
Rapsolja, smör, salt, vitpeppar 

Gör dagen före nyårsafton…
Skala och hacka vit- och schalottenlök.
Stek i smör och olja. Låt inte brännas!
Låt rinna av på ett hushållspapper.

Vispa smör och citronjuice lite luftigt med elvisp.
Tillsätt löken, persiljan, tryffeloljan och ½ tsk salt.
Blanda ordentligt.
Fördela smöret på en ituklippt fryspåse och forma till en grov rulle.
Ställ in i kylen.

 

Portvinssås.
3 dl rött Portvin (ex v Red Port)
100 gr rotselleri
1 morot
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tomat
1 dl balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
2-3 msk brun maizenaredning
 
Gör dagen före nyårsafton…
Skala och hacka alla grönsakerna – använd gärna en handmixers ”stora bytta” och hacka lite fint. Bryn grönsakröran i 2 msk rapsolja så det får lite färg.
Häll över vinägern och rör om. Koka till blandningen blir trögflytande.

Häll på Portvinet och reducera till det återstår 1/3 av vätskan, ca 1 dl.
Tillsätt kalvfond och 4 dl vatten och låt det småkoka i 10-15 minuter.
Sila bort grönsakerna och pressa genom en finmaskig sil.
Vispa ner maizenaredningen o låt få ett uppkok.
Låt svalna. Täck över o ställ in i kylen.

Nyårsafton – strax före servering – koka upp och vispa ner 1 msk kallt smör.
Smaka av med salt och peppar.

Servera ihop med frästa Haricots Verts och schalottenlökar i klyftor.
Fräs löken i olivolja i 2-3 minuter och därefter

Servera ihop med frästa Haricots ytterligare 3-4 minuter.
Krydda med salt och vitpeppar.

 
Serverades med Mauro Primitivo del Salento 2011

Dessert
Saffranspannacotta med Tranbärs- och Portvinsgelé.
5 dl  grädde
0,5 gram saffran
4 msk  socker 
1 vaniljstång
3½ st gelatinblad 
200 ml Tranbärskoncentrat
50 ml Rött Portvin.
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Klicka i fröna samt även stången i grädden.
Koka upp grädden med saffran och socker – får absolut inte brännas i botten!
Sila genom en finmaskig sil.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden.
Häll upp i dessertskålar, kyl 4-5 timmar.

 

Tranbärs- och Portvinsgelé.
Blanda Tranbärskoncentratet och Rött Portvin.
Värm upp detta till kokpunkten.
Rör ned ett gelatinblad och låt svalna. (O.B.S! Inte för länge – då stelnar gelatinet!)
Häll inte över när den är för varm heller – då smälter Pannacottan….
Häll sedan försiktigt över Saffranspannacottan o ställ in i kylen 4-5 timmar för att stelna.

Smaklig måltid!

 

1 kommentarer

Anita

01 Jan 2013 21:41

så synd att man inte räknas som herre så att man kan delta i en herrmiddag

Svar: Du är alldeles för mycket kvinna för att kunna "misstas" ;-)
Janne

Kommentera

Publiceras ej