ICA har alltid fläskkotletter till nedsatt pris (ät-snart-pris). Efter lite konsultation med sönerna bestämde vi oss för att hoppa över ris, pasta eller potatis idag också.
Det blev ändå en stadig, färgglad och väldigt god lunch åt bussåkande tonårsgrabbar – och mig själv!

Recept för 3 personer:
6st fläskkotletter med ben
1 krm rosmarin
1 blomkålshuvud
50 g smör
1 pkt Bacon
1 krm riven muskot
1 liten schalottenlök (finhackad)
2 msk konc kalvfond 
1,5 dl cremé fraiche 
2 dl vispgrädde 
2 tsk Dijonsenap 
1 pkt frusen (tinad) gräslök ca: 40 gram
1 smörklick
salt och peppar att smaka av med
½ msk vetemjöl (redning) 

Kotletterna
Pensla kotletterna med lite rapsolja och salta & peppra. Låt det stå och ”dra” en stund.
Bryn fläskkottletterna på hög temperatur i en grillpanna och stäng inne safterna.
3-4 minuter / sida. In i ugnen 15 minuter på 175°. Strö krossad rosmarin över.

Blomkåls- & Baconpuré
Stek bacon på hög värme och lägg sedan på en bit hushållpapper för att rinna av.
Sära på blomkålsbuketterna med en gaffel t ex.
Koka blomkålen mjuk i en stor kastrull med saltat vatten. Häll bort vattnet genom ett durkslag. Lägg ner blomkålen i en matberedare, klicka i smöret och klipp baconet i mindre bitar o lägg i. Kör några snabba ”pulser” i början – men låt sedan matberedaren göra en slät o fin kräm av allt. Krydda med muskot och ev vitpeppar.

Dijon- & gräslökssås
Hetta upp smöret och bryn löken i en kastrull.
Rör ihop fond, creme fraiche och grädde och koka upp under omrörning.
Gör en redning av vetemjölet och lite ljummet vatten.
Sänk värmen, rör i senapen och gräslöken o sjud någon minut.
Smaka av med salt och peppar och ev lite mer senap.

 

Servera med gröna ärter och smörstekta morotsstrimlor.

Kommentera

Publiceras ej