+24° - Härlig sommarvärme och hög luftfuktighet - man är inte direkt sugen på ”Älgköttsoppa med klimp”.
Nee, drog åt lite Japankök idag – en kall rätt som värmer ”i sig”…
Receptet räcker åt 4 personer

 

400 gram rökt lax (tunt skivad)
1 liten Cantaloupemelon
1 citron
½ krm svartpeppar
½ krm rosépeppar
2 Pak Choi
Smör
Salt
Vitpeppar

 

Såsen
2 dl Cremé Fraiche
1 msk Wasabi (eller mer! ;-)
1 ½ msk Japansk Soya
1 msk Japansk Fisksås

 

Riset
Kokt kallt ris, ca 3 dl
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk finhackad dill
1 tsk finriven, färsk ingefära
Blanda ingredienserna väl o ställ svalt.

Blanda Cremé Fraiche, Wasabi, soya och fisksås.
Blanda väl o ställ sedan svalt.
Servera med dill o tunt skivade rädisor.

 

Lägg upp 100 gr lax / person
Skär melonen i klyftor och skiva klyftorna diagonalt.
Bre ut skivorna o strö lite svartpeppar över.
Dela Pak Choi i 2 delar o bryn i smör.
Salta o peppra lätt.
Lägg upp o servera med ett kallt asiatiskt lageröl.
Dekorera med dill & citron

 
Blev lite hemgjord potatissallad över efter helgens festligheter - så det var bara att komplettera upp med lite kött & svamp. Köttet marinerades på ett lite ovanligare slag.
 

Recept för 4 personer:
500 gram utskuren ryggbiff
Salt
Vitpeppar
Smör
Körsbärstomater

Marinad:
½ dl olivolja
½ dl japansk soya
1½ msk Japansk fisksås

4st stora champinjoner
1 msk kapris
½ dl finhackad gul lök
50-60 gram Vitlöksost (Cantadou)
Skär av foten på champinjonerna och gröp ut resterna.
Fyll upp svampen med kapris, lök och osten.
Sätt in i ugnen på 175° i 16 minuter.

Lägg biffarna i en skål o täck med marinaden.
Låt stå o dra 5-6 timmar (gärna över natten)
Värm upp grillpannan till hög temperatur.
Stek ryggbiffarna på hög temperatur på båda sidor så att dom verkligen får ”grillränder”.
Klicka i lite smör i en ugnsfast form o sätt in tillsammans med champinjonerna och körsbärstomaterna 175° i 16 minuter.

Potatissallad
Ca 1 kg färskpotatis
2 knippen skivade rädisor
Färsk Timjan
1 dl hackad ”grönsakslandsfärsk” gräslök
Borsta av färskpotatisen så att det mesta av skalet lossnar och koka dem därefter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet, skär i mindre bitar och ställ i kylen för att svalna.
Skiva rädisorna tunt.

Dressing:
3 äggulor
3 msk Dijonsenap
0,5 dl 12% Ättiksprit
1 tsk salt
Svartpeppar
3 dl rapsolja
Vispa ihop äggulorna med (elvisp!) Dijonsenapen, ättikspriten, salt och peppar
Tillsätt rapsoljan droppvis till att börja med under ständig vispning, men sedan i en fin stråle till den börjar att ”ta ihop” Rör ned dressingen ihop med potatisen, rädisorna, timjanen och gräslöken.
Ställ att svalna.

Avnjutes lämpligen med ett svalt rödvin eller med en iskall ljus lageröl!

 

Jag lovade att återkomma - men ibland finns bara inte tiden....
Jag antecknade inte så exakt - utan detta är "på en höft" eftersom det improviserades..
Receptet fungerar för 4 personer.

 

4 ryggbiffar (ca: 600 gram)

Marinad:
1/3 flaska Ale (Spitfire 3,5%)
1 dl olivolja
2 msk kinesisk soya
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Färsk Timjan, finhackad
Lägg biffarna i en skål o täck med marinaden.
Låt stå o dra 5-6 timmar (gärna över natten)

Solrosolja i en vid kastrull (mängd avgörs av kastrullens & biffarnas storlek)
Värm oljan till 60-65° Lägg i ryggbiffarna och värm tills innertemperaturen uppnått 50-55° på låg värme under 10-15 minuter (tiden inte exakt!).
O.B.S!! Skall INTE friteras! Bara sjuda på låg värme. (Kolla med termometern!). Ta upp biffarna och lägg dem på hushållspapper och låt dra ut lite olja under ngn minut. Mörare kött finns inte!

Rösti
4 STORA potatisar
1 stor gul lök
2 äggulor
1½ dl riven prästost
1 finhackad röd chilifrukt
Smör
Olivolja
Salt
Vitpeppar

 

Dijonsås
3 Champinjoner (finhackas)
2 msk Kapris (finhackas)
1 gul lök
2½ dl grädde
1½ msk Dijonsenap
vetemjöl
Finhacka löken och kapris.
Fräs löken o svampen i lite smör i en kastrull.
Tillsätt kaprisen och låt fräsa ytterligare någon minut.
Häll i grädden och rör ned dijonsenapen.
Låt koka ihop till ”lagom” konsistens, ca 4-5 minuter.
Pressa ur genom en finmaskig sil.
Gör en redning av vetemjölet + vatten och rör ned.
Smaka av med salt & peppar. Såsen skall ha en ”trög” konsistens!

Röstin är gjord av rå potatis.
Skala potatis och lök. Hacka löken lite grovt.
Riv potatisen grovt och lägg i ett durkslag. Skölj potatisen i kallt vatten.
Blanda riven potatis, lök, ägg, ost, chilin och salt i en bunke.
Värm en stor stekpanna o lägg i smör och olivolja.
Sprid ut blandningen i pannan i ett jämt lager och platta till ca 1,5 - 2 cm tjockt.
Stek potatisen först med lock i 5 minuter på lite under ”maxvärme” …balansgång….

Ta av locket och fortsätt steka röstin på medelvärme i 10 minuter. Låt inte potatisen brännas! Potatisen SKA få brun färg – men inte bränd - och få en hård skorpa så att den rivna potatisen sitter ihop. Platta till potatisen med en stekspade och lossa undertill med stekspaden. Skaka den lite lätt o kolla så att den lossnar från kanterna.
Vänd röstin – med framgång användes en tallrik, vänd upp och ner  - Dra sedan över röstin med den ostekta sidan nedåt tillbaks i pannan!
Fortsätt steka röstin i 10 minuter på medelvärme tills den fått fin färg undertill och potatisen är mjuk. Lägg upp på smörpapper o låt svalna en aning.
Skär upp i 4 bitar o lägg upp ovanpå Dijonsåsen.

Servera med smörbrynt babyspenat, ångad Haricot Verts och tunt skivad körsbärstomat.
Kolossalt smarrit!