Upptäckte häromdagen  på ICA, en illgrön burk med ngt som liknade kaviar.
Det var tångkaviar med wasabismak! Var bara tvungen att komponera en ”lätt japaninspirerad” måltid runt detta!
Mycket distinkta och lättseparerade smaker. En snabb och väldigt god tisdagsrätt.

  

Recept för två personer.
250 gram rökt lax i tunna skivor
2 dl créme fraiche
1 lime
½ krm salt

Häll ner créme fraiche i en bunke och riv ner skalet från en väl tvättad lime.
Dela limen och pressa ner saften från en halvan.
Tillsätt lite salt.
Vispa därefter med elvisp till en tjock och krämig konsistens.
Låt svalna i kylen.

 

Broccoli- och sellerimos
300 gram broccoli
2 stjälkar selleri
100 gram President brieost
½ krm muscot
½ krm salt
Koka Broccolin i lättsaltat vatten.
Låt bara få ett uppkok o ställ åt sidan.
Skär ned sellerin i 1 cm breda skivor och lägg ner i det varma vattnet.
Sila sedan genom ett durkslag för att få bort så mycket vätska som möjligt.
Häll sedan ner broccolin och sellerin tillsammans med brieosten, muskot & lite salt.
Kör på högsta fart i mixern ca ½ minut –  eller tills det får en ”krämig” o härligt grön konsistens.

 

Rödlöksmarmelad
1 stor rödlök
1 krm timjan (torkad)
1 lagerblad
1 msk råsocker
1 msk olivolja
1 dl rött vin
1 tsk balsamvinäger

Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs i olivolja på låg värme ihop med timjan.
Lägg i lagerbladet och häll på vinet.
Låt koka på låg värme ca 8-10 minuter eller till vätskan kokat in i löken.
Tillsätt vinägern och råsockret o låt koka ytterligare ngn minut.
Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp laxen i rullar med en rejäl klick créme fraiche på topp.
Dekorera med wasabikaviaren och en tunn limeskiva.
Servera moset varm och Rödlöksmarmeladen lite ljummen.
Smaklig måltid!

En blandning av Medelhavssmaker som ”bara kom över mig” idag…
Att ICA hade ”ät snart pris” på kycklingfiléerna underlättade ju – naturligtvis!
Annorlunda smaker som sagt – lite kryddstarkt också - våga pröva!

 

Recept för 2 personer:
2 stora kycklingfiléer (400 gram)
2½ msk olivolja
1 gul lök som finhackas
3 vitlöksklyftor som finhackas
Saft från 1 citron + strimlat skal från citronen
1 msk dragon (torkad)
1 dl torrt vitt vin
½ krm Curry
Salt & peppar

 

Börja med att skära mycket tunna skivor (3 mm) tvärs över av kycklingfilén.
Hetta upp olivoljan i stekpannan o lägg i löken. Stek den mjuk i ca 3-4 min så att den tar färg.
Tillsätt därefter vitlöken och stek ytterligare 30-40 sekunder.
Lägg därefter kycklingskivorna i stekpannan och stek långsamt alla ingredienser lätt gyllene tills kycklingen är mör o genomstekt, ca 7-10 minuter.Rör om då och då och låt inte brännas!
Tillsätt nu citronsaften, vinet, curryn och citronskalet och låt det småputtra.
Dra bort stekpannan från plattan och rör ned dragon. Smaka av med salt o peppar.
Låt stå på svag värme o reducera.

 

Brysselkålen
250 gram färsk Brysselkål
3 tsk salt
Koka brysselkålen i ca 8-10 minuter i lättsaltat vatten.
Låt rinna av genom ett durkslag.
Smält smör i stekpannan och ”bryn på” brysselkålen under några minuter - under ständig ”omrullning”.
Skala några morötter – tunt – o låt lättkoka i saltat vatten + 1 krm ingefära ( torkad)
Koka upp o låt mjukna – servera ihop med en smörklick.
Servera allting varmt/hett – gärna ihop med ett smakrikt rödvin!

Blev bara så sugen på detta idag…
Går ganska fort att göra o är väldigt gott – och LCHF:ight!


Recept för en (1) person.
6st grön sparris (fryst)
4st baconskivor
Malen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Förväll sparrisen i lättsaltat vatten ett par minuter.
Spola kallt rinnade vatten över dem ½ minut. Lägg ut baconet 2 + 2, tätt bredvid varandra på en skärbräda.
Lägg på 3 sparris på varje dubbelskiva, strö på lite svartpeppar och linda ihop.
Baka i ugnen i ca 12-13 minuter. Till baconet börjar få färg. 

 

Morotscremé
3 stora morötter
50 gram Brieost
Ca: 1 “tum” ingefära (rives fint)
Skala och aptera morötterna i bitar om 3 cm – och koka i lättsaltat vatten till de är helt mjuka.

Skala och riv ingefäran fint. Låt osten stå framme o bli rumstempererad.
Kör morötterna, ingefäran och osten i en mixer till en fin slät kräm.
Servera varm ihop med Sparrisen.

 

”Snabbsallad”
¼ gul lök
4 körsbärstomater
¼ gul paprika
1 krm vitvinsvinäger
1 krm torkad dragon
Skiva grönsakerna, häll vinäger och dragon över och blanda om försiktigt.

Servera med riven prästost över  sparrisen.
En mycket god middag en vanlig måndag!