Inspiration till en ny LCHF-rätt dök upp idag under en rundvandring på Willys – som hade färsk kalkonfilé för halva priset! Med lite kompletterande inköp hos ”grannen” ICA skapades en mycket smakrik maträtt med Medelhavsinspiration! Rekommenderas att pröva!

 

Recept för två personer
400 gram kalkonfilé
½ Citron (skalet o saften)
Salt & vitpeppar
2 msk olivolja
Smörklick

 

Blomkålsmos
1 blomkålshuvud (medelstort)
2 dl grädde
100 Bacon (tärnas)
125 gram Cantadou Pepparrot färskost
1 krm riven muscot

 

Sås
2 st champinjoner
½ röd paprika
1 schalottenlök
2 dl grädde
1½ msk Sambal Oelek
½ tsk torkad dragon
½ dl vitt vin
1 msk brun maizenaredning

 

Sallad
Ruccolasallad
2 msk Olivolja
1 pressad vitlök
Lite salt

Skär kalkonfiléen i cm-tjocka skivor.
Riv skalet från en halv citron och strimla det fint.
Lägg köttet i en bunke, och häll olivoljan över.
Strö salt, peppar och citronskalet över – samt pressa saften ur citronen.
Vänd runt ordentligt och låt marinera i 1 timme.

 

Skär Bacon i småbitar – tärna! Bryn på hög värme i en stekpanna till det blir knaprigt. Ställ åt sidan.
Bryt blomkålen i småbitar och lägg i en djup stekpanna.
Häll över grädden och låt börja ”småputtra” – låt grädden koka in i blomkålen så vätskemängden reduceras.
Salta lite lätt. Häll baconet över och låt puttra några minuter på låg värme.


Bryn köttet på hög värme ett par minuter per sida – vänd ofta!
Klicka i smör för smaken!
Lägg upp på en smord ugnsfast form o låt stå på 150 grader i ugnen 10-12 minuter.

 

Häll blomkålen ner i en matberedare ihop med färskosten och riven muscot
Kör ”pulser” och därefter på högsta fart och mixa moset slätt.

 

Finhacka lök, paprika och champinjoner och bryn i en kastrull till det börjar få färg.
Häll ner vinet och låt koka in.
Tillsätt dragon, Sambal Oelek och hälften av grädden och låt koka ihop 4-5 minuter.
Mixa såsen slät med en stavmixer och häll tillbaka i kastrullen.
Vill man få såsen riktigt slåt - sila genom en finmaskig sil.
Tillsätt resten av grädden och maizenan o låt få ett uppkok.

 

Servera varmt – med kylskåpskall ruccolasallad o dressing vid sidan om.

1 kommentarer

BAbs

15 Mar 2013 09:42

Wow! Fräscha kombinatinoer och spännande smaker!
Måste testa!

Kommentera

Publiceras ej