1 dl bryggkaffe (Zoegas Blue Java)
4 dl vatten
1 msk kakao (rågad)
3 msk strösocker
2½ dl grädde

Koka upp vattnet o häll det kokhett över kaffet i en filterpåse.
Låt kaffet bli ordentligt kallt.
Rör om kakao och socker i en stor kopp och häll över det kalla kaffet + grädden.
Häll blandningen i en form o ställ in den i frysen MINST fem timmar
Rör ofta i blandningen under de 4 första timmarna.

Slutligen – vispa grädde och grovhacka mandel och ngn mörk choklad – i detta fall Lindt ”A touch of sea salt ”.
Tag ut ca 15 minuter innan servering o garnera med vispad grädde o strö över den hackade mandeln och chokladen.
Löjligt, läskande gott!

När smaklökarna börjar återvända efter en veckas besvärlig förkylning – så kommer också insprirationen tillbaka! Varmrätten – som egentligen är både kall o varm blev väldigt speciell och väldigt uppskattad av mina tonårssöner!

 

6 portionsbitar laxfilé (skinnfria)

Lag:
1,2 liter vatten
4 tsk salt
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3-4 ordentliga kvistar dill
½ gul lök (skivas)

Blanda ingredienser till lagen i en vid gryta och låt det koka under lock 10-12 minuter.
Lägg i fisken o se till att lagen täcker den.
Sjud på svag värme under lock ca 10 minuter – O.B.S! Får INTE koka!
Därefter – låt fisken kallna i spadet. Ställ grytan i ett kallt vattenbad första timmen.
Ställ sedan in i kylskåpet 4-5 timmar.

 

Morotstimbaler
½ kg morötter (skalade)
1 dl cremé fraiche
3 cm ingefära (färsk, riven)
3 ägg
½ påse saffran
Salt
Vitpeppar
1 tsk citronsaft
Skala morötterna o skär dem i 3-5 cm bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet, men spara  ca ½ dl.

Mixa morötterna släta i en matberedare tillsammans med ingefäran och morotsspadet.
Blanda med cremé fraiche, citronsaft och saffran.
Smaka av med salt o peppar.

Vispa äggen lite lätt o tillsätt i blandningen.
Häll upp i 3 ugnssäkra ( o väl smorda) portionsformar.
Grädda mitt i ugnen i 40 minuter på 175°

Sås:
5st sardellfiléer (finhackade)
1 msk kapris (finhackad)
1 msk tomatpuré
1 st pressad vitlök
2 dl gäddfil
1dl Pecorino, finriven
salt och peppar

Häll upp timbalen medan den fortfarande är varm. Såsen längst ner med laxen ovanpå.
Smörstekt sparris gör sig alldeles utmärkt som tillbehör ihop med en lime klyfta.
Dekorera med färska ärtskott.

 

När smaklökarna börjar återvända efter en veckas besvärlig förkylning – så kommer också insprirationen tillbaka! En förrätt bestående av Lax på tre olika sätt. Lite omständigt – men värt besväret!


2 laxfiléer på 140 gram / st

Lax med sojaemulsion
rå lax, fryst, tinad.
Egenodlade ärtskott
Sojaemulsion
2 dl matolja
1,5 msk sojasås
1 äggula 

Vispa ihop soja och äggula.
Häll ner oljan under kraftig vispning, som en tunn stråle.

Skär laxen i stora kuber 3 x 3 x 3 cm (typ).

Ställ i kylskåp 4-5 timmar.
Klicka sojaemulsionen ovanpå och stick ner ett ärtskott vid servering.

 

Snabbrimmad lax med äpple, gurka och pepparrot
rå lax, fryst, tinad.
Majonnäs
Pepparrot (riven, på tub)
1 grönt äpple (skär i kuber 1,5 x 1,5 x 1,5 cm)
Gurka (skär i ¼-delar)
dill
salt & citronpeppar & socker
2 dl vatten
Skär laxen i kuber. Blanda en rimlag, och 3 tsk salt och 3 tsk socker.
Koka upp 1 dl vatten o rör ner salt o socker. Se till att det löser sig fullständigt.
Blanda ut med 1 dl iskallt vatten.
Lägg laxen i lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar.
Blanda pepparrot och majonnäs, smaka av med salt och peppar. 

Ta upp laxen ur lagen och låt rinna av på hushållspapper. Skär äpplet i kuber.
Tandpetare - lax, äpple, gurka och toppa med en pepparrotsmajonäsen och en dillvippa.

 

Laxtartar med fänkål
rå lax, fryst, tinad.
fänkål
lime
soja
peppar
ärtskott
Wasabikaviar (en ”fuskkaviar” gjord av tång!) 

Hyvla fänkålen tunt med en osthyvel (vass) och strimla.
Grovhacka laxen i och blanda med fänkålen. Smaka av med soja och lite limesaft.
Ett uns av vitpeppar över allting. Packa ihop i ”utstickare” o låt stå kallt några 4-5 timmar.
Dekorera med Wasabikaviaren och en dillvippa vid servering.

 

Örtdressing

65 g rucculasallad

1 tsk salt

3-5 msk olivolja

1,5 msk pressad citronjuice

3 msk persilja

2 klyftor vitlök, pressade

1/2 dl färsk timjan 

Mixa alla ingredienser i en mixer, lättast är att använda en stavmixer.
Häll upp i en dressingflaska av plast och fördela dressingen dekorativt.