När smaklökarna börjar återvända efter en veckas besvärlig förkylning – så kommer också insprirationen tillbaka! Varmrätten – som egentligen är både kall o varm blev väldigt speciell och väldigt uppskattad av mina tonårssöner!

 

6 portionsbitar laxfilé (skinnfria)

Lag:
1,2 liter vatten
4 tsk salt
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
3-4 ordentliga kvistar dill
½ gul lök (skivas)

Blanda ingredienser till lagen i en vid gryta och låt det koka under lock 10-12 minuter.
Lägg i fisken o se till att lagen täcker den.
Sjud på svag värme under lock ca 10 minuter – O.B.S! Får INTE koka!
Därefter – låt fisken kallna i spadet. Ställ grytan i ett kallt vattenbad första timmen.
Ställ sedan in i kylskåpet 4-5 timmar.

 

Morotstimbaler
½ kg morötter (skalade)
1 dl cremé fraiche
3 cm ingefära (färsk, riven)
3 ägg
½ påse saffran
Salt
Vitpeppar
1 tsk citronsaft
Skala morötterna o skär dem i 3-5 cm bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet, men spara  ca ½ dl.

Mixa morötterna släta i en matberedare tillsammans med ingefäran och morotsspadet.
Blanda med cremé fraiche, citronsaft och saffran.
Smaka av med salt o peppar.

Vispa äggen lite lätt o tillsätt i blandningen.
Häll upp i 3 ugnssäkra ( o väl smorda) portionsformar.
Grädda mitt i ugnen i 40 minuter på 175°

Sås:
5st sardellfiléer (finhackade)
1 msk kapris (finhackad)
1 msk tomatpuré
1 st pressad vitlök
2 dl gäddfil
1dl Pecorino, finriven
salt och peppar

Häll upp timbalen medan den fortfarande är varm. Såsen längst ner med laxen ovanpå.
Smörstekt sparris gör sig alldeles utmärkt som tillbehör ihop med en lime klyfta.
Dekorera med färska ärtskott.

 

Kommentera

Publiceras ej