När smaklökarna börjar återvända efter en veckas besvärlig förkylning – så kommer också insprirationen tillbaka! En förrätt bestående av Lax på tre olika sätt. Lite omständigt – men värt besväret!


2 laxfiléer på 140 gram / st

Lax med sojaemulsion
rå lax, fryst, tinad.
Egenodlade ärtskott
Sojaemulsion
2 dl matolja
1,5 msk sojasås
1 äggula 

Vispa ihop soja och äggula.
Häll ner oljan under kraftig vispning, som en tunn stråle.

Skär laxen i stora kuber 3 x 3 x 3 cm (typ).

Ställ i kylskåp 4-5 timmar.
Klicka sojaemulsionen ovanpå och stick ner ett ärtskott vid servering.

 

Snabbrimmad lax med äpple, gurka och pepparrot
rå lax, fryst, tinad.
Majonnäs
Pepparrot (riven, på tub)
1 grönt äpple (skär i kuber 1,5 x 1,5 x 1,5 cm)
Gurka (skär i ¼-delar)
dill
salt & citronpeppar & socker
2 dl vatten
Skär laxen i kuber. Blanda en rimlag, och 3 tsk salt och 3 tsk socker.
Koka upp 1 dl vatten o rör ner salt o socker. Se till att det löser sig fullständigt.
Blanda ut med 1 dl iskallt vatten.
Lägg laxen i lagen och ställ i kylskåp 4-5 timmar.
Blanda pepparrot och majonnäs, smaka av med salt och peppar. 

Ta upp laxen ur lagen och låt rinna av på hushållspapper. Skär äpplet i kuber.
Tandpetare - lax, äpple, gurka och toppa med en pepparrotsmajonäsen och en dillvippa.

 

Laxtartar med fänkål
rå lax, fryst, tinad.
fänkål
lime
soja
peppar
ärtskott
Wasabikaviar (en ”fuskkaviar” gjord av tång!) 

Hyvla fänkålen tunt med en osthyvel (vass) och strimla.
Grovhacka laxen i och blanda med fänkålen. Smaka av med soja och lite limesaft.
Ett uns av vitpeppar över allting. Packa ihop i ”utstickare” o låt stå kallt några 4-5 timmar.
Dekorera med Wasabikaviaren och en dillvippa vid servering.

 

Örtdressing

65 g rucculasallad

1 tsk salt

3-5 msk olivolja

1,5 msk pressad citronjuice

3 msk persilja

2 klyftor vitlök, pressade

1/2 dl färsk timjan 

Mixa alla ingredienser i en mixer, lättast är att använda en stavmixer.
Häll upp i en dressingflaska av plast och fördela dressingen dekorativt.

Kommentera

Publiceras ej