ICA har titt som tätt extrapris på färsk kycklingfile - med kort datum.
Inhandlade ett gäng filéer i söndags o lade dom (2st)  i marinad. Resten fick gå i frysen...
Det blev en Asieninspirerad maträtt i slutänden - tog lite tid, men det var det värt!
Låt kycklingfiléerna "dra" ett dygn.

2st färska kycklingfiléer

Marinad:
1 msk Ostronsås
1 msk Sambal Oelek
1 msk konc. kycklingfond
2st vitlökar /pressade)
1 tsk strösocker
1½ tsk soya
½ dl Singha (Ljus Thailändsk lageröl)

(Använd marinaden som grunden till såsen - se längre ned i receptet)

Häll över marinaden i en kastrull o bryn filéerna i 1 tsk rapsolja i en stekpanna 4-5 min/sida så dom får lite färg. Därefter in i ugnen på 225°  i ca 18-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Ta ut från ugnen o låt vila några minuter innan servering.

Morotstimbaler:
½ kg morötter (skalade)
1 dl cremé fraiche
3 cm ingefära (färsk, riven)
3 ägg
1 påse saffran
Salt
Vitpeppar
1 tsk citronsaft
Skala morötterna o skär dem i 3-5 cm bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Häll bort spade, men spara  ca ½ dl.

Mixa morötterna o ingefäran till en slät kräm i en matberedare tillsammans med morotsspadet. Blanda ned cremé fraiche, citronsaft och saffran.
Kör några "pulser" med matberedaren o låt det blandas väl.
Smaka av med salt o peppar.
Vispa äggen lite lätt o tillsätt i blandningen under omrörning.
Häll upp i 3-4 ugnssäkra ( o väl smorda) portionsformar.
Grädda mitt i ugnen i 40 minuter på 175°

Ärtpuré:
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 dl grönsaksbuljong
½ liter frysta ärtor
1 dl cremé fraiche
Salt o vitpeppar
10-15 korn rosépeppar (mortlade, till servering)

Blanda vätskorna i en kastrull och låt puttra på svag värme några minuter.
Rör ned ärtorna och värm upp.
Salta, peppra och smaka av. Mixa i en matberedare eller en mixer när ärtorna blivit genomvarma. Klicka ned cremé fraiche och blanda några varv.
Pressa smeten genom en fin sil, så att inga skalrester följer med.

Sås:
Marinaden späds ytterligare med 1 dl mjölk + 1 dl Singha lageröl.
Tillsätt gärna mer soya, salt och sambal om "starkare" smak önskas.
red med 2 msk brun maizena och låt puttra ihop på låg värme.

 

Servera varmt, med färska ärtskott, rosépeppar och några broccolibuketter.

Fick ett Rosévin rekommenderat till detta - Puychéric Syrah Rosé (nr 2209)
Ett Franskt vin, som "trots" sitt ursprung fungerade mycket bra tillsammans med både saffran, ärtor och sambal.