Gädda hör tyvärr till en dom mest underskattade matfiskarna, mest beroende på att den anses ”benig” och tillhör epitetet skräpfisk. Fransmännen är dock av en annan uppfattning.
Rätt tillagad med lite annorlunda ”touch” går det att få den mycket välsmakande!
Hade besök av min fromma moder som assisterade mig att medelst hennes köttkvarn omvandla egenfiskad gäddfilé till gäddfärsbullar, enligt hennes minst 30 år gamla recept.
Mycket tidskrävande och normalt inget man gör en tisdagskväll, men nu dök möjligheten upp!
Resten av gäddfärsen dyker upp i ett annat recept – men det kommer om en dag eller två.

Recept för 4 personer.
500 gram (ca..) benfri gäddfilé.
2½ dl grädde
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm riven muscot
2 äggvitor
1½ dl fiskbuljong

Örtsås
3,5 dl fiskbuljong
1 burk Cremé fraiche
30 gram smör
2 msk vetemjöl
½ tsk torkad dragon
½ tsk torkad timjan
1 tsk färsk, finhackad timjan

Använd en köttkvarn och mal den benfria fiskfilén (2 ggr)
Mixa fiskfärsen med grädden och alla kryddor.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i fisksmeten.
Koka upp buljongen i en vid kastrull och låt den sedan sjuda på låg värme.
Forma smeten till avlånga bullar (queneller) med ett par fuktade skedar.
Lägg quenellerna i buljongen o låt dem sjuda i 7-8 minuter.
Inte för många samtidigt!

Sila upp 3,5 dl buljong till såsen och koka upp den.
Låt reducera tills det återstår cirka 2,5 dl vätska.
Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och tillsätt buljong och cremé fraiche.
Låt puttra ihop några minuter o tillsätt därefter örterna.

 
Servera med potatis, rädisor, några kvistar färsk timjan och sockerärtor.
Ett torrt vitt vin är att rekommendera, alternativt ett kallt, ljust lageröl av Tjeckisk typ.

 

Kommentera

Publiceras ej