Löja, är en art i familjen karpfiskar som fångas i stora mängder under hösten – speciellt här, längst uppe i Bottenviken därifrån den berömda Kalixlöjrommen har sitt ursprung.
Tyvärr tas själva fisken nästan aldrig tillvara – vilket är lite synd.
Den ÄR en liten delikatess om man lägger ned lite jobb.
Kokt löja, med löksås o mandelpotatis är på dessa breddgrader en vanlig vardagsrätt.
Jag bestämde mig dock för att ta ut svängarna lite.

 
Ingredienser för gott o väl 2 personer
700 gram färsk löja, rensad
Vatten, till kokning
4 tsk salt
12 kryddpepparkorn

4 potatisar, medelstora
1 morot
¼ gul lök (rå)
dillkvistar

2 dl gröna ärtor
1 krm riven muskotnöt
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
lite salt

Tillagning:
Rensa den färska löjan.
Sjudkoka 10 minuter i saltat vatten med kryddpepparkornen.
Ställ åt sidan o låt svalna några timmar.
Filea sedan fisken o avlägsna ryggraden.
Bryt fisken i småbitar.
Skala och koka upp potatisen o dela den i småbitar.
Dela moroten i 3 cm bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Fintärna därefter moroten.
Finhacka lök och dill och blanda samman med fisk, morot och potatis.
Packa samman i en utstickare.

Löksås:
25 gram smör
5 dl mjölk
2½ msk vetemjöl
1 medelstor gul lök (finhackad)
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk salt

Smält smör i en kastrull och rör därefter ned löken.
Löken skall bara mjukas upp och får inte börja bli brun.
Rör ned vetemjölet.
Koka upp mjölk, salt och vitpeppar.
Låt såsen puttra på medelvärme.

Låt ca 2 dl gröna ärtor sjuda på låg värme i lättsaltat vatten & torrt vitt vin.

 

Servera med kaviarfyllda ägghalvor och några dillknippen.
Ett torrt vitt vin fungerar alldeles utmärkt till.

1 kommentarer

GBM

11 Nov 2013 19:58

OH, så gott det ser ut . Den här rätten skulle kunna serveras t.o.m på Operakällaren. De serverar ju Sotare, halstrade strömmingar till ett ganska så högt pris !!!

Kommentera

Publiceras ej