En riktigt "smarrig" förrätt!
Tar en liten stund att förbereda, men är väl värt tiden.

 
Receptet är för 4 -6 personer.

1 burk tonfisk i olja
5 sardellfiléer
8 gelatinblad
1½ msk kapris
1 dl majonäs
1 msk tomatpuré
1 msk Sambal Oelek
1 msk citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vispgrädde
2 msk citronsaft (pressad)
Tabasco
Körsbärstomater
Citron
Dill
Utstansade skivor av ”Guldkorn” (ett bröd bakat av 4 sädesslag.)
Stavmixer (!) 
4 - 6 sk. Utstickare.

Börja med att blötlägga gelatinbladen i ordentligt med kallt vatten.
Låt dem ligga i 10-11 minuter.

Häll bort oljan från tonfisken o lägg den i bunken till stavmixern.
Tällsätt sardellerna, kapris, majonäs, tomatpuré, Sambal, och citronsaft. Smaka av med svartpeppar o salt. Kör allt till en fin puré med hjälp av stavmixern.
Vispa grädden ganska tjock och rör ned den i tonfiskröran.
Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i en kastrull på låg värme.
Häll ner de smälta gelatinbladen i en fin stråle under omrörning i smeten.

Stansa ut rundlar ur brödet med hjälp av en utstickare – och låt brödbiten sitta kvar.
Häll upp smeten i utstickarna och låt stå i kylen 4-5 timmar.
Servera kall, med dill, örtdressing, finkorning rom (helst löjrom), en tunn citronskiva och färska Machéblad.

 

Örtdressing

65 g rucculasallad
1 tsk salt
5 msk olivolja
1,5 msk pressad limejuice
3 msk persilja
2 klyftor vitlök, pressade
1/2 dl färsk timjan
Mixa alla ingredienser i en mixer, lättast är att använda en stavmixer.
Häll upp i en dressingflaska av plast och fördela dressingen dekorativt.

 

 

Kommentera

Publiceras ej