En lätt men mycket välsmakande lunchrätt förgyllde söndagen.
Utmärkt som en "starter" nu under Påsk!
Recept för två personer.

 

Laxröran
100 gram varmrökt lax
1 avocado
1 dl cremé fraiche
1 knippe dill (spara lite till dekoration)
Salt
Citronpeppar
1 lime (rivet skal)

Skär laxen i småbitar 1 x 1 cm.
Dela avokadon på mitten o fröp ur frukköttet.
Skar upp i mindre bitar o stänk lite lime över.
Blanda alla ingredienser i en skål o ställ kallt.
Servera röran kall,  i avocadoskalen.

Ärtpuré:
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 dl grönsaksbuljong
½ liter frysta ärtor
1 dl cremé fraiche
Salt o vitpeppar o riven muscotnöt
10-15 korn rosépeppar (mortlade, till servering)

Blanda vätskorna i en kastrull och låt puttra på svag värme några minuter.
Rör ned ärtorna och värm upp. Sjud på svag värme o låt vätskan reduceras.
Salta, peppra och smaka av. Sila bort det mesta av vätskan.
Mixa i en matberedare eller en mixer när ärtorna blivit genomvarma. 
Klicka ned cremé fraiche och blanda några varv.
Pressa smeten genom en fin sil, så att inga skalrester följer med.

Ägg- & Limeskum
1 äggula
1 dl mölk
saften från en lime
torkad dragon (efter smak)
Salt
Vitpeppar

Blanda vätskorna + äggulan.
Värm upp dessa i t ex en micro, 50 sekunder – får inte koka!
Vispa med mixerstavens Ballongvisptillsats tills det blir ett krämigt, lättflytande skum.

 

Servera ärtpurén och limeskummet varma.
Gärna tillsammans med nykokt broccoli.

Kommentera

Publiceras ej