Äntligen har alla röda vinbär som jag har på min hyrestomt mognat.
Jag gör en dessert – en repris från i fjol, med ”smärre justeringar”…
Hemligheten är att ha nerver o låta allting kallna…

 

Vinbärsgelélagret:
2 ½ st gelatinblad
1 dl  vatten
1,5 dl koncentrerat – BOB – ”Lingon & Tranbär”
1½ dl vinbär, röda
1½ tsk strösocker

Yoghurtlagret:
3 st gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl Grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker 

Chokladsåsen:
1 dl vatten
1 dl kakaopulver
1 dl strösocker
2 msk flytande honung
1 knivsudd salt

Gör så här:
Lägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 dl vatten & saftkoncentratet.
Ta kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen o låt gelatinbladen smälta däri. Rör ner strösockret. Häll blandningen i 2 dl formar.
Repa vinbären från stjälkarna och fördela bären i formarna. Ställ in i kylen och låt stelna ca 2,timmar.

Lägg gelatinbladen till ”gräddelen” i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Vispa ner matyoghurt och vaniljsocker.
Låt svalna (annars smälter vinbärslagret…)
Fördela yoghurtsmeten försiktigt ovanpå gelén i formarna. Låt stelna i kylen ca 3-4 timmar.
Lossa puddingarna ur formarna genom att doppa dom i hett vatten ca:30 - 40 sek – använd annars en kniv o lossa dem förskiktigt.

Låt sockret, chokladen o vattnet få ett uppkok på låg värme.
Häll upp chokladsåsen i en typ, ”dressingflaska” och låt stå kallt. Vänd upp puddingen på ett fat o placera ovanpå chokladsåsen.
Garnera med röda vinbär o lite grönt!
Jättemumsigt o väldigt "somrigt" ;-)

En ganska ”het” rätt så här en vanlig söndag – en skåprensning, då det är mycket månad kvar i slutet av pengarna…Fungerar bra när det inte längre är +30.

ca: 500 gram nötfärs
1½ dl finhackad inlagd Jalapeño
1 dl ströbröd
1 gul lök, finriven
2½ dl vatten
1 ägg
1½ tsk salt
1½ tsk svartpeppar
 
1 stor gul lök (skivas)

Potatismos - special
6 potatisar (stora)
2 dl varm mjölk
Muscot, vitpeppar o salt, efter smak.
1-2 msk rumstempererat smör
1½ dl finhackad, syltad paprika
1 msk curry

Blanda ner ingredienserna i köttfärsen o låt stå o svälla 1-2 timmar.
Forma ”järpar” av färsen och stek i smör på hög värme.
Stek lökringarna direkt efteråt och håll ”Järparna” varma.

Koka potatisen, mosa och tillsätt mjölk, smör, paprika och kryddor under omrörning till rätt konsistens uppnås.

Servera med hackad, färsk Persilja, lökringar, vitlöksbröd och Ajvar Relish.