Äntligen har alla röda vinbär som jag har på min hyrestomt mognat.
Jag gör en dessert – en repris från i fjol, med ”smärre justeringar”…
Hemligheten är att ha nerver o låta allting kallna…

 

Vinbärsgelélagret:
2 ½ st gelatinblad
1 dl  vatten
1,5 dl koncentrerat – BOB – ”Lingon & Tranbär”
1½ dl vinbär, röda
1½ tsk strösocker

Yoghurtlagret:
3 st gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl Grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker 

Chokladsåsen:
1 dl vatten
1 dl kakaopulver
1 dl strösocker
2 msk flytande honung
1 knivsudd salt

Gör så här:
Lägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 dl vatten & saftkoncentratet.
Ta kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen o låt gelatinbladen smälta däri. Rör ner strösockret. Häll blandningen i 2 dl formar.
Repa vinbären från stjälkarna och fördela bären i formarna. Ställ in i kylen och låt stelna ca 2,timmar.

Lägg gelatinbladen till ”gräddelen” i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Vispa ner matyoghurt och vaniljsocker.
Låt svalna (annars smälter vinbärslagret…)
Fördela yoghurtsmeten försiktigt ovanpå gelén i formarna. Låt stelna i kylen ca 3-4 timmar.
Lossa puddingarna ur formarna genom att doppa dom i hett vatten ca:30 - 40 sek – använd annars en kniv o lossa dem förskiktigt.

Låt sockret, chokladen o vattnet få ett uppkok på låg värme.
Häll upp chokladsåsen i en typ, ”dressingflaska” och låt stå kallt. Vänd upp puddingen på ett fat o placera ovanpå chokladsåsen.
Garnera med röda vinbär o lite grönt!
Jättemumsigt o väldigt "somrigt" ;-)

Kommentera

Publiceras ej