Kul att ha sönerna hemma efter deras två veckor långa vistelse i Florida o massor av friterad mat – tydligen. Att få laga något dom önskar när dom ”kommit hem” känns verkligen trevligt! J
Tar en stund att göra – men väl värt besväret!

 

Recept för max 4 pers: (alt 1 vuxen o två tonårssöner…)
6st  fläskkotletter med ben.
150 gr gorgonzola
200 gram Philadelphiaost
Ca 900 gram blomkålsknippen (1,5 ”huvuden”)
10-12 körsbärstomater
2 finhackade schalottenlökar

Olivolja
Smör

Salt & vitpeppar
Färskriven muscotnöt, ca 1 krm
1,5dl grädde
Färsk timjan
2 pkt Bacon
1 msk brun maizena

Börja med att ”olivolja in” tomaterna, salta lite lätt o ställ dem på en ugnssäker form i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Pensla därefter kotletterna med en bra olivolja och salta o peppra dem väl o låt dra in en stund. Knaperstek sedan Bacon o lägg på hushållspapper för att dra ur fettet. Söderdela torkat o ”kallnat” bacon i en mixer till ”strössel”.

Gör sedan Blomkålsmosen.
Bryt blomkålen i buketter och koka dem mjuka i saltat vatten cirka 7-8 minuter.
(Känn efter med en gaffel.)
Häll bort vattnet genom ett durkslag. Lägg i matberedaren och mixa på högsta fart tillsammans med Philadelphiaosten och kryddorna.

Hetta under tiden upp en grillpanna och bryn fläskkotletterna på högsta värme – 3-4 min på varje sida. Salta o peppra efter smak.
Ta ut fatet med tomaterna från ugnen ( som nu har varit där i 10 minuter) – och lägg dit kotletterna o låt värma i 15-17 minuter.

Finhacka schalottenlöken och bryn den tillsammans med en rejäl smörklick i en liten kastrull.
Låt Gorgonzolan smälta ner, ihop med smöret. Häll tillbaka i stekpannan och häll ner 1½ dl grädde. När detta börjar att ”bubbla” igen – rör ned maizenan och vispa svagt till konsistensen tjocknar.

Lägg upp kotletterna o häll över den varma såsen, klicka dit blomkålspurén o strö ”baconströssel” över – klipp lite färsk timjan över.
Avnjut med ett gott rödvin – ikväll en Señorio de los Ljanos, (Gran Reserva 2006)

Ett återbesök till LCHF blev det denna dag.
Mycket smakrik och intressant rätt en vanlig söndag.
Receptet räcker för två personer – eller middag + en ”ta med på jobbet låda” för 1 person.


2 bitar laxfile á 125 gram (tinad)

200 gr broccoli (frusen)
100 gr Philadelphiaost (Naturell, light)
50 gram valnötskärnor
1 avocado
Ett knippe persilja
Salt
Vitpeppar

Sås
2 dl grädde
1 påse saffran
½ msk maizenaredning
Saften o skalet från en riven apelsin
Ett knippe hackad gräslök
1 smörklick

Koka upp broccolin i lättsaltat vatten.
Dela avokadon o gröp ur.
Blanda sedan broccolin, avocadon, valnötterna, persiljan o osten med en matberedare eller en stavmixer.
Smaka av med salt o peppar.

Blanda grädde, apelsinsaften, det rivna skalet och saffranet och låt få ett uppkok.
Värm på låg värme och tillsätt gräslöken och maizenan.
Smaka av med salt o peppar.
Klicka i smöret o låt smälta strax före servering.

Stek laxen på hög värme i en grillpanna utan fett.
Smaka av med salt och peppar.

Dekorera med persilja o gräslök.
Servera gärna med ett torrt, fruktigt vitt vin ex v Brochet, Sauvignon Blanc