Högsommarvärmen som rått hemma i Kalix idag, inspirerade till en maträtt som kunde härstamma från Medelhavsregionen. ICA hade billig lammfärs och en idé dök upp om denna rätt.
Marinerad rödlök som tillbehör.

Receptet är för 3-4 personer

Biffarna
500 gram lammfärs
1 gul lök
1 burk soltorkade tomater i solrosolja
1½ dl grädde
2 msk potatismjöl
Salt o vitpeppar
Färsk rosmarin – ett knippe, finhackad

Kör soltorkade tomaterna i en mixer till en kräm.
Skala och riv löken. Blanda sedan färsen med tomatcrémen och löken, salt, peppar,
rosmarin, potatismjölet och grädden.
Låt stå o dra en stund o forma sedan biffar 2-3 / portion.
Stek biffarna i smör 2-3 minuter / sida.

Pistagenöts- / vitaböncréme
2 pkt stora vita bönor (230 gram/st – typ…)
1½ dl pistagenötter (skala och grovhacka)
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 gr Philadelphia cremecheese
3 tsk flytande honung
2 msk citronsaft
½ dl olivolja
Salt efter behag 

Skala o skiva ALL lök tunt. Bryn gyllenbrunt i oljan tillsammans med pistagenötterna.
Lägg upp hälften på hushållspapper o låt rinna av.
Skölj bönorna i kallt vatten genom ett durkslag och lägg dom i mixerns ”bytta”.
Mixa ihop bönorna, hälften av den stekta löken, olivoljan o nötterna, Philadelphiaosten, honungen och citronsaften.
Kör på HÖG hastighet och mixa till en jämn o slät créme.
Sleva upp på tallriken med lök och pistagenötsblandningen o dekorera med en kvist rosmarin. 

Mynta och Jalapeñosås
2 dl Cremé Fraiche
½ dl finhackad Jalapeño
½ dl finhackad färsk mynta
1 krm salt
Rör ihop allting och ställ kallt.

Marinerad rödlök
½ rödlök
½ dl rödvinsvinäger
½ msk socker
1 krm salt
1 msk solrosolja
Färsk mynta (till servering O.B.S!)
Skär löken till ringar o halvera dessa.
Sätt löken i en låg plastskål.
Blanda resten av ingredienserna och häll över löken.
Låt marineras över natten.

 

Rensar ut både kyl och frys inför den stundande fiskesäsongen!
Rent och enkelt – och härlig sommarmat i den värme som (just nu) nu råder här hos oss @ 65º Nord. Tyvärr tas denna lilla karpfisk bara tillvara pga innehållet av den världsberömda ”Kalixlöjrommen”.
Må så vara - men släng den inte! Det går att göra gott av FISKEN också!


Recept för 2-3 personer.

6 potatisar (stora)
2 dl varm mjölk
Muscot, vitpeppar o salt, efter smak.
1-2 msk rumstempererat smör

20 frysta/tinade hela löjor.
Salt & vitpeppar (återigen – efter smak)
Salta o peppra fisken och låt stå över natten i ett lågt kärl.
Vänd gärna då och då.

Kall sås
2 dl Cremé fraiche
¾ kruka persilja, finhackad
½ Citron (rivet skal o saften)
Salt o vitpeppar
½ hackat, hårdkokt ägg
 
Blanda finhackad persilja med cremé fraiche, citron, ägg och kryddor.
Ställ in i kylen ett par timmar för att svalna.

Stek löjorna på HÖGSTA temperatur – UTAN fett ca: 4 min/sida.

Koka potatisen, mosa och tillsätt mjölk, smör och kryddor under omrörning till rätt konsistens uppnås.

Dekorera med persilja och citron.
Servera varmt – fast, med kall sås – och en ljus, kall Lageröl till (och tunnbröd!)
Mycket gott – mycket enkelt, och nästan gratis!

Enkel o bekväm lördagsefterrätt.
Bekväm, tack vare färdiggjord glass :-)
Receptet räcker för 4 personer.

3 bananer, delas på mitten och på längden
30 gram margarin
2 msk farinsocker
½ msk kakao
1½ msk ljus sirap
½ liter SIA skumbananglass
Rosta havregrynen i en het stekpannan.
Låt svalna, och strö därefter ½ dl farinsocker o kakao över.

Smält margarinet o sockret i micron.
Lägg i bananerna o pensla över blandningen.
Värm i micron ca 1 minut till bananerna är genommjuka.

Chokladsås
1 dl kakaopulver
1 dl strösocker
1 dl vatten eller mjölk
½ krm salt

Blanda samman ingredienserna i en kastrull.
Låt såsen få ett uppkok o sätt på kylning.

Servera bananerna varma och strö dom rostade havregrynen över.
Skopa upp glassen och använd chokladsås efter behag!