Rensar ut både kyl och frys inför den stundande fiskesäsongen!
Rent och enkelt – och härlig sommarmat i den värme som (just nu) nu råder här hos oss @ 65º Nord. Tyvärr tas denna lilla karpfisk bara tillvara pga innehållet av den världsberömda ”Kalixlöjrommen”.
Må så vara - men släng den inte! Det går att göra gott av FISKEN också!


Recept för 2-3 personer.

6 potatisar (stora)
2 dl varm mjölk
Muscot, vitpeppar o salt, efter smak.
1-2 msk rumstempererat smör

20 frysta/tinade hela löjor.
Salt & vitpeppar (återigen – efter smak)
Salta o peppra fisken och låt stå över natten i ett lågt kärl.
Vänd gärna då och då.

Kall sås
2 dl Cremé fraiche
¾ kruka persilja, finhackad
½ Citron (rivet skal o saften)
Salt o vitpeppar
½ hackat, hårdkokt ägg
 
Blanda finhackad persilja med cremé fraiche, citron, ägg och kryddor.
Ställ in i kylen ett par timmar för att svalna.

Stek löjorna på HÖGSTA temperatur – UTAN fett ca: 4 min/sida.

Koka potatisen, mosa och tillsätt mjölk, smör och kryddor under omrörning till rätt konsistens uppnås.

Dekorera med persilja och citron.
Servera varmt – fast, med kall sås – och en ljus, kall Lageröl till (och tunnbröd!)
Mycket gott – mycket enkelt, och nästan gratis!

Kommentera

Publiceras ej