”Löjtrålare” – med mandelpotatis, dillmajonäs, och ärtpuré

Receptet är egentligen för ”inkokt lax”
Ett försök till "finmiddag" från skräpfisk - min granne kom nämligen över med ytterligare 3,5 kilo i veckan...

600 gram  löja
0,5 dl  vinäger, vit
0,5 dl  socker
4 dl  vatten
1½ msk  salt

1 st  röd lök(ar), skuren i tunna ringar
1 st  morot, skalad, skivad
10-12 st  vitpepparkorn
2 st  lagerblad
5 st  dillkvist(ar)
½ dl Cremé Fraiche

Blanda alla övriga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter. Lägg i löjan och låt dem sjuda cirka två till 3 minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt. Låt inte löjan koka sönder!
Tag kastrullen från värmen och låt löjan svalna i lagen. Gärna över natten.
Tag ur löjan och låt den torka på hushållspapper över natten.

6-8 skalade mandelpotatisar (beronde på ”folkmängd”)
Koka mandelpotatisen ihop med dill och smula sönder den lite, finhacka morötterna och rödlöken (från lagen) o blanda samman med löjan.

Blanda samman  1 dl majonäs med några rejäla knippen dill, salta lite lätt o låt stå över natten.

Bryt isär löjfiléerna och blanda försiktigt med dom finhackade ingredienserna från lagen.
Plocka bort lagerblad o dill kvistar. Gör nu ärtpurén.

Ärtpuré:
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 dl grönsaksbuljong
½ liter frysta ärtor
1 dl cremé fraiche
Salt o vitpeppar o riven muscotnöt
10-15 korn rosépeppar, till servering)

Blanda vätskorna i en kastrull och låt puttra på svag värme några minuter.
Rör ned ärtorna och värm upp. Sjud på svag värme o låt vätskan reduceras.
Salta, peppra och smaka av. Sila bort det mesta av vätskan.
Mixa i en matberedare eller en mixer när ärtorna blivit genomvarma. 
Klicka ned cremé fraiche och blanda några varv.
Pressa smeten genom en fin sil, så att inga skalrester följer med.

Lägg ut ärtpurén med en sked (eller slev) och packa löjan o potatisröran i en utstickare.
Servera med finstrimlad purjolök, rödlök och naturligtvis inte ”vissen” dill som fanns här i Kalix…toppa med citronmajonäsen, dill  + en skiva citron.
Dekorera ärtpurén men rosépepparkorn..
Hoppas jag inte glömt ngt.
Som ett led i förbättrade förbindelser – bjöd jag mina nya hyresvärdar på detta idag.
Jag fick godkänt! ;-)

//J

 

 

 

Några goda vänner inspirerade till lite "Retromat" i helgen...(Tack P.N för idén och Tack Målle för vinägern ;-)
Köttfärsfyllda paprikor är inte såå vanligt idag - så det blev en liten nostalgitripp!

 

Receptet räcker för 4 personer.

Receptet består av:
400 gram nötfärs
3 dl långkornigt ris
4 st paprikor, blandade färger
150 gram Karl-Johansvamp
1 gul lök (stor)
1 dm strimlad purjolök
4 torkade limeblad.
2 röda chilifrukter
50 gram smör /minst…)
2 msk olivolja
1½ msk Ostronsås
2 vitlöksklyftor (stora, pressade)
150 gram riven västerbottensost
5 msk tomatpuré
Salt
vitpeppar
1 påse Tacokryddor!

Salladen:
Isbergssallad
Klyftade körsbärstomater

Dressing:
1½ msk olivolja
1½ msk Målles hemgjorda ”Dragon vinäger”
1 krm Aromat
1 krm krossad rosépeppar
1 krm svartpeppar

Sätt riset att koka och tillsätt ostronsåsen + limebladen
Ställ åt sidan. Plocka ur limebladen.

Skär av ett lock på varje paprika och rensa bort fröhus o frön.
Skär också av lite grann i botten så att dom kan stå av sig själv.
Låt 4 st (1 gul, 1 grön, 1 röd, 1 orange...) paprikor förvällas i 5-6 minuter i kokande vatten.
Låt dem sedan stå i kallt vatten.

Strimla Purjolöken och chilin, grovhacka Karl-Johansvampen och låt fräsa i smör.
Bryn inte för hårt – låt bara få ”färg” – och ställ sedan åt sidan.

Riv en stor gul lök.Klicka i smör och bryn lite "gyllene".
Bryn köttfärsen, salta, peppra o rör ned Tacokryddorna.
Bryn allt ganska ”torrt”.

Rör därefter ner svampfräset, tomatpurén och vitlöken.
Tillsätt vitlöken + 1 dl vatten.
Låt därefter köttfärssåsen stå och puttra några minuter.
När riset har kokat färdigt – häll ihop detta med köttfärsen och blanda i riven västerbottensost.

Skeda upp blandningen i varje paprika och toppa med lite extra västerbottensost.
Gratinera i ugnen vid 225° i 25 - 30 minuter.
Servera med salladen och paprikorna ihop med en skiva rostad ruisleipä med smör.
Säkert onyttigt – men väldigt gott!