Några goda vänner inspirerade till lite "Retromat" i helgen...(Tack P.N för idén och Tack Målle för vinägern ;-)
Köttfärsfyllda paprikor är inte såå vanligt idag - så det blev en liten nostalgitripp!

 

Receptet räcker för 4 personer.

Receptet består av:
400 gram nötfärs
3 dl långkornigt ris
4 st paprikor, blandade färger
150 gram Karl-Johansvamp
1 gul lök (stor)
1 dm strimlad purjolök
4 torkade limeblad.
2 röda chilifrukter
50 gram smör /minst…)
2 msk olivolja
1½ msk Ostronsås
2 vitlöksklyftor (stora, pressade)
150 gram riven västerbottensost
5 msk tomatpuré
Salt
vitpeppar
1 påse Tacokryddor!

Salladen:
Isbergssallad
Klyftade körsbärstomater

Dressing:
1½ msk olivolja
1½ msk Målles hemgjorda ”Dragon vinäger”
1 krm Aromat
1 krm krossad rosépeppar
1 krm svartpeppar

Sätt riset att koka och tillsätt ostronsåsen + limebladen
Ställ åt sidan. Plocka ur limebladen.

Skär av ett lock på varje paprika och rensa bort fröhus o frön.
Skär också av lite grann i botten så att dom kan stå av sig själv.
Låt 4 st (1 gul, 1 grön, 1 röd, 1 orange...) paprikor förvällas i 5-6 minuter i kokande vatten.
Låt dem sedan stå i kallt vatten.

Strimla Purjolöken och chilin, grovhacka Karl-Johansvampen och låt fräsa i smör.
Bryn inte för hårt – låt bara få ”färg” – och ställ sedan åt sidan.

Riv en stor gul lök.Klicka i smör och bryn lite "gyllene".
Bryn köttfärsen, salta, peppra o rör ned Tacokryddorna.
Bryn allt ganska ”torrt”.

Rör därefter ner svampfräset, tomatpurén och vitlöken.
Tillsätt vitlöken + 1 dl vatten.
Låt därefter köttfärssåsen stå och puttra några minuter.
När riset har kokat färdigt – häll ihop detta med köttfärsen och blanda i riven västerbottensost.

Skeda upp blandningen i varje paprika och toppa med lite extra västerbottensost.
Gratinera i ugnen vid 225° i 25 - 30 minuter.
Servera med salladen och paprikorna ihop med en skiva rostad ruisleipä med smör.
Säkert onyttigt – men väldigt gott!

 

 

Kommentera

Publiceras ej