”Löjtrålare” – med mandelpotatis, dillmajonäs, och ärtpuré

Receptet är egentligen för ”inkokt lax”
Ett försök till "finmiddag" från skräpfisk - min granne kom nämligen över med ytterligare 3,5 kilo i veckan...

600 gram  löja
0,5 dl  vinäger, vit
0,5 dl  socker
4 dl  vatten
1½ msk  salt

1 st  röd lök(ar), skuren i tunna ringar
1 st  morot, skalad, skivad
10-12 st  vitpepparkorn
2 st  lagerblad
5 st  dillkvist(ar)
½ dl Cremé Fraiche

Blanda alla övriga ingredienser i en stor kastrull. Koka upp alltsammans och låt lagen sjuda ett par minuter. Lägg i löjan och låt dem sjuda cirka två till 3 minuter. Det är viktigt att lagen täcker fisken ordentligt. Låt inte löjan koka sönder!
Tag kastrullen från värmen och låt löjan svalna i lagen. Gärna över natten.
Tag ur löjan och låt den torka på hushållspapper över natten.

6-8 skalade mandelpotatisar (beronde på ”folkmängd”)
Koka mandelpotatisen ihop med dill och smula sönder den lite, finhacka morötterna och rödlöken (från lagen) o blanda samman med löjan.

Blanda samman  1 dl majonäs med några rejäla knippen dill, salta lite lätt o låt stå över natten.

Bryt isär löjfiléerna och blanda försiktigt med dom finhackade ingredienserna från lagen.
Plocka bort lagerblad o dill kvistar. Gör nu ärtpurén.

Ärtpuré:
1 dl mjölk
1 dl vitt vin
1 dl grönsaksbuljong
½ liter frysta ärtor
1 dl cremé fraiche
Salt o vitpeppar o riven muscotnöt
10-15 korn rosépeppar, till servering)

Blanda vätskorna i en kastrull och låt puttra på svag värme några minuter.
Rör ned ärtorna och värm upp. Sjud på svag värme o låt vätskan reduceras.
Salta, peppra och smaka av. Sila bort det mesta av vätskan.
Mixa i en matberedare eller en mixer när ärtorna blivit genomvarma. 
Klicka ned cremé fraiche och blanda några varv.
Pressa smeten genom en fin sil, så att inga skalrester följer med.

Lägg ut ärtpurén med en sked (eller slev) och packa löjan o potatisröran i en utstickare.
Servera med finstrimlad purjolök, rödlök och naturligtvis inte ”vissen” dill som fanns här i Kalix…toppa med citronmajonäsen, dill  + en skiva citron.
Dekorera ärtpurén men rosépepparkorn..
Hoppas jag inte glömt ngt.
Som ett led i förbättrade förbindelser – bjöd jag mina nya hyresvärdar på detta idag.
Jag fick godkänt! ;-)

//J

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej