+24° - Härlig sommarvärme och hög luftfuktighet - man är inte direkt sugen på ”Älgköttsoppa med klimp”.
Nee, drog åt lite Japankök idag – en kall rätt som värmer ”i sig”…
Receptet räcker åt 4 personer

 

400 gram rökt lax (tunt skivad)
1 liten Cantaloupemelon
1 citron
½ krm svartpeppar
½ krm rosépeppar
2 Pak Choi
Smör
Salt
Vitpeppar

 

Såsen
2 dl Cremé Fraiche
1 msk Wasabi (eller mer! ;-)
1 ½ msk Japansk Soya
1 msk Japansk Fisksås

 

Riset
Kokt kallt ris, ca 3 dl
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk finhackad dill
1 tsk finriven, färsk ingefära
Blanda ingredienserna väl o ställ svalt.

Blanda Cremé Fraiche, Wasabi, soya och fisksås.
Blanda väl o ställ sedan svalt.
Servera med dill o tunt skivade rädisor.

 

Lägg upp 100 gr lax / person
Skär melonen i klyftor och skiva klyftorna diagonalt.
Bre ut skivorna o strö lite svartpeppar över.
Dela Pak Choi i 2 delar o bryn i smör.
Salta o peppra lätt.
Lägg upp o servera med ett kallt asiatiskt lageröl.
Dekorera med dill & citron