Dom sista Torskfiléerna från Norge togs ur frysen här om dagen och jag bestämde mig för att göra någonting lite ”lyxigt” av dem – en mustig fisksoppa med saffran! Jag gjorde en inkokning av torskfiléerna dagen innan det var dags - för att få ännu mera smak i dem – lite jobb med att göra denna soppa – men det var det värt!
Receptet följer nedan:
 

Gör en gammeldags inkokning av torsken dagen innan – recept som nedan:
(räcker till 4 personer)
Ta fram och tina fisken om den är fryst. Skär torsken i kuber ca 3 x 3 cm.
Gör en inkokningslag till torsken. Jag tog 3 liter vatten + 2,5 dl vitt vin, 3 msk salt, 3 lagerblad, 12 hela vitpepparkorn och ca 5 cm av ”det grönaste” från en purjolök som jag strimlade.
Låt vätskan koka upp och lägg därefter i fisken och låt den sjuda 5-7 minuter.
Tag av från värmen och låt allting stå över natten i kylskåp.

Dag två tar vi fram laxfiléerna och låter dom tina upp.
Skär därefter upp laxen i kuber på ca 3 x 3 cm – salta och vitpeppra och låt det dra in under en timme. Sedan till själva soppan!

Skölj och skär purjon i tunna skivor. Finhacka den gula löken. Smält smöret i en stor gryta eller en kastrull. Häll i olivoljan när smöret har smält. Låt löken fräsa ett par minuter tills den blir glansig och genomskinlig. Pressa i vitlöken och rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika o låt detta fräsa med några minuter.
Häll i vinet och fiskbuljongen och låt koka ett par minuter. Rör därefter ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter. Lägg i fisken i grytan och sjud i ytterligare 5-7 minuter.
Häll i räkorna och värm upp under ett par minuter.

Till serveringen – ett par rostfrallor med vitlöksmajonäs!
1,5 dl vanlig majonnäs med  2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk tomatpuré 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar + lite finhackad dill. Detta sköljdes ner med Lindeman´s Chardonnay Bin 65 (16457)

Ingredienser:

400 g torskfilé
300 g laxfilé
200 g skalade räkor
1/2 purjolök
1/2 gul lök
2 msk smör
2 msk Olivolja
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
2,5 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
3 dl fiskbuljong (från torskinkoket)
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 1/2 tsk tomatpuré