Hamstrade kycklingfiléer för ngn vecka sedan när ICA hade ”kortdatum”.
Lämpligt att plocka ut o låta tina ngn timme, när man har sönerna på besök.
En klassiker som man kan ”fila på”…

Recept för 4 personer (alt 1 vuxen o två tonårssöner ;-)

4 kycklingfiléer
1 tub Kavli Ädelost
3-4 msk finhackad syltad paprika
2 pkt Bacon

Rödvinssås
2 schalottenlökar (finhackade)
1 kruka färsk timjan (finhacka)
2 msk Kalvfond
2,5 dl rödvin (fylligt rödvin – såsen blir inte godare av ett för 100:- ...)
1 msk vetemjöl
1½ msk vatten
½ dl grädde
Salt
Vitpeppar

Hasselbackspotatis
8-10 stora potatisar (skalas)
30 gram smör
Riven västerbottensost
Ströbröd
Salt
Vitpeppar

Dela kycklingfiléerna på mitten (på högkant) – men skärs inte igenom.
Dra en ”sträng” med Ädelost på tub och strö över syltad, finhackad paprika.

Fäst sedan Bacon med en (eller flera!) tandpetare och linda runt – fäst en ny där den första inte ”räcker till” (överlappa) och förslut väl.

Bryn Filéerna i en stekpanna 4-5 min/sida så dom får lite färg.
Därefter in i ugnen på 225° i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta.

Ta ut från ugnen o låt vila några minuter innan servering.
Skiva kycklingfilén i centimetertjocka skivor.

Skölj inte ut stekpannan – utan finhacka 2 stora schalottenlökar och lät dem bryna på medelhög värme -  löken behöver ingen färg, utan enbart för att ”dra ut” sötman ur löken…
Tillsätt sedan timjan och vinet.

Gör en redning av vetemjöl och vatten… rör ned och ”känn” när redningen ser rätt ut.
Tillsätt Kalvfonden (Bong´s) och låt detta ”sjuda” ihop på låg värme, skall bara bli ca 3 dl kvar av vätskan. Sila allting genom en väldigt finmaskig sil ner i en liten kastrull. Pressa ut dom sista dropparna från löken – sitter mycket smak där!

Nu kan man ställa detta åt sidan och börja med Hasselbackspotatisen.

Skala rundpotatis o skiva i 3 mm breda skivor – men skär inte igenom - lägg i en träslev och skär – det gör tricket! Här ”micrades” en 30 gr skiva smör i en ugnsfast form o penslades över potatisen, salta o peppra lätt.  – sedan in i 225° i 25 minuter.

Efter 25 minuter – ta ut o pensla på lite mera smör, strö över ströbröd och lite riven västerbottensost och in i ugnen 20 minuter till.

 

Servera ihop med kokta o lättsaltade Haricort Verts, färska kvistar av timjan och gula körsbärstomater.

 

1 kommentarer

GBM

08 Dec 2013 09:50

Ser väldigt gott ut !!
För att inte tala om hur vackert på tallriken !

Kommentera

Publiceras ej