Jodå – blev en lite annorlunda dessert också.

Recepten på pannacotta går att variera i det oändliga – t ex så här:
Recept för 4 personer:
1 stor apelsin
Avkok på 5 påsar Earl Grey Thé – 2 dl vatten
4 msk strösocker
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
2,5 gelatinblad

Koka upp 2dl vatten och lägg i thepåsarna.
Låt dra under 10-15 minuter o avlägsna thepåsarna.
Rör ned strösockret.
Dela apelsinen på mitten och pressa ut mesta möjliga saft.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Häll ner grädden i en kastrull o hetta upp ihop med vaniljsockret.
Häll avkoket + apelsinsaften ihop med gräddblandningen och hetta upp till det får ett lätt uppkok. Krama vattnet ur gelatinbladen o rör ned i grädden o låt smälta.
Häll upp i dessertskålar o låt kallna/stelna 4-5 timmar i kylen.

Kanderade apelsinskal
1 apelsin (stor)
1½ + ½ dl socker
1½ dl vatten
½ tsk pressad citron
Tvätta apelsinen noga.
Dela i fyra klyftor.
Skär bort det mesta av fruktköttet.
Sjud skalen i en kastrull med vatten 20 min.
Skrapa försiktigt bort det vita med en vass sked.
Skär sedan apelsinskalet i långa strimlor. 
Koka upp 1½ dl socker och 1 dl vatten i en kastrull.
Lägg ner strimlorna och sjud på svag värme i 20 min.
Blanda ½ dl socker och ½ tsk citronsaft i en plastpåse.
Ta upp skalen ur sockerlagen och lägg dem i påsen. Skaka om ordentligt.
Töm påsens innerhåll på ett bakplåtspapper, sätt in i ugnen på 100° och låt torka ca 20 minuter. Låt sedan skalen svalna och dekorera ovanpå pannacottan.

 

Kommentera

Publiceras ej