Gorgonzolagratinerade Fläskkotletter i Grönpepparsås och Blomkålsmos med knapriga baconbitar.
0kommentarerBörja med att ”olivolja in” två kvisttomater o ställ dom på en ugnssäker form i ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Knaperstek sedan ett paket Bacon o lägg på hushållspapper för att torka/svalna.
Koka sedan 2 dl hönsbuljong. Redan här strimlar man och finhackar en Schalottenlök….
”Sätt på” några knippen Broccoli att småkoka och salta lätt…Gör sedan Blomkålsmosen – detta är för typ 4 personer.
1 stort blomkålshuvud
1 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot
½ paket mjukost ( i detta fall ”Glada Kon” och det blev jävligt gott!) som bindemedel.
Pillriga förpackningar – så sätt osten i frysen innan, så går folien lättare att få bort!
Bryt blomkålen i buketter och koka den mjuk i saltat vatten cirka 7-8 minuter ”zisådär”.
Häll bort vattnet genom ett durkslag. Ta fram en djup skål och elvispen och ”slå sönder” blomkålen till en krämig konsistens, tillsätt vispgrädde och smör till önskad krämighet.
Här gäller det att ha visparna i botten och bara köra ”pulser” till en början – annars har vi ett ”Blomkålsrappat” kök…
Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.
Ta nu fram - det svalnade Baconet och smula sönder det mellan fingrarna och blanda ner i Blomkålsmosen.
Hetta under tiden upp stekpannan igen och klicka i en rejäl bit smör.
Bryn fläskkotletterna på näst högsta värme – 3 min på varje sida för att stänga in safterna.
Salta och vitpeppra, samtidigt – smula sönder några Grönpepparkorn mellan fingrarna och strö över.
Ta ut fatet med tomaterna från ugnen ( som nu har varit där i 20 minuter) – och lägg dit kotletterna.
Lägg en rejäl, tudelad bit Gorgonzola på varje kotlett – och sedan – tillbaka in i ugnen!
När osten smälter vispar man ur stekpannan med en skvätt rött vin. Tillsätter en smörklick och låt det koka ihop snabbt. I med den strimlade schalottenlöken! Mortla 1½ matsked Grönpepparkorn o fräs i smöret, vinet och löken. Strö en msk vetemjöl över och rör om väl. Häll ner buljongen under vispning och låt småkoka – tillsätt sedan 2 dl grädde och en ”aning” soyasås.
Lägg upp – och servera! Ringla lite X-tra Olivolja över Tomaterna och Broccolin.Klipp lite färska kvistar av Timjan över – och njut! J
”Vinet” i detta fall handlar om en gammal favvo – Casillero del Diablo, vars fyllighet matchar denna ganska kryddiga rätt perfekt
Hetta under tiden upp stekpannan igen och klicka i en rejäl bit smör.
Bryn fläskkotletterna på näst högsta värme – 3 min på varje sida för att stänga in safterna.
Salta och vitpeppra, samtidigt – smula sönder några Grönpepparkorn mellan fingrarna och strö över.
Ta ut fatet med tomaterna från ugnen ( som nu har varit där i 20 minuter) – och lägg dit kotletterna.
Lägg en rejäl, tudelad bit Gorgonzola på varje kotlett – och sedan – tillbaka in i ugnen!
När osten smälter vispar man ur stekpannan med en skvätt rött vin. Tillsätter en smörklick och låt det koka ihop snabbt.
I med den strimlade schalottenlöken! Mortla 1½ matsked Grönpepparkorn o fräs i smöret, vinet och löken. Strö en msk vetemjöl över och rör om väl.
Häll ner buljongen under vispning och låt småkoka – tillsätt sedan 2 dl grädde och en ”aning” soyasås.
Lägg upp – och servera! Ringla lite X-tra Olivolja över Tomaterna och Broccolin.
Klipp lite färska kvistar av Timjan över – och njut! J
”Vinet” i detta fall handlar om en gammal favvo – Casillero del Diablo, vars fyllighet matchar denna ganska kryddiga rätt perfekt

Kommentera