Potatisgratäng med Västerbottenost, Basilika och Lei Lanichili,
Champinjonstuvning på ugnsgratinerad fläskkotlett och rödvinsås med sojamarinerade champinjoner och lök”
Nu i helgen åkte dom sista kotletterna från frysen… 

Skär och hacka 5st stora champinjoner i några vertikala snitt med foten kvar. Finhacka ”hattarna” sedan.Champinjonstuvningen. - Tvätta och skiva/hacka den färska svampen (ta tre stora).Skala och hacka gul lök fint – 1 och ½ msk räcker gott! Låt löken fräsa någon minut i smöret, utan att den bryns. Lägg i svampen, rör om och lägg på lock. Låt puttra på ganska svag värme i 5-6 minuter, rör om då och då.
Pudra över 1 msk vetemjöl och rör om så att all svamp och mjöl blandas väl.
Häll i 2 dl grädde under omrörning och puttra utan lock i ca 10 minuter.
Salt och peppar efter behag – o låt sedan kallna ngn timme.

Börja sedan med att fixa potatisgratängen - inget annorlunda med den – förutom av man varvar ner lite färsk, finklippt basilika mellan och ( lite mera vitlök än vanligt, möjligen)
Avslutningsvis penslar jag Lei Lanis Chilisås ovanpå allting.
In i ungen i 225° tills den börjar få färg. Under tiden  - stek kotletterna på ganska hög värme 3 minuter / sida för att stänga inne safterna, salta o vitpeppra.
Lägg upp kotletterna på ett ugnssäkert fat och klicka därefter på Champinjonstuvningen. Grädda i ca 10 minuter eller tills färgen börjar att mörkna på stuvningen. 

Med stekpannan ännu varm – klickar man i lite smör, finhackad silverlök (1st), resten av champinjonerna och en skvätt rödvin. Vispa runt detta med en msk vetemjöl och rör hela tiden. Tillsätt under omrörning 1 dl grädde + ½ dl rödvin+ ½ dl vatten. Låt puttra några minuter till mängden vätska reducerats och såsen blir trög i konsistensen…Fick ett vin rekommenderat - Pasqua Passimento 2009 (nr 2323) och detta Italienska vin passade helt perfekt!

Lägg upp o servera med färsk basilika, färsk timjan och några broccolibuketter. Muhumms!

 

För fotointresserade – Canon EOS 5D MkII + 100 mm f/2,8L MACRO.
Naturligt fönsterljus + reflektorskärm.

Kommentera

Publiceras ej