Detta är ett recept som jag länge har varit sugen på att testa.
Så – i stark kontrast till dagens ”Husmanskostaktiga rätter”,
så blir denna en smak av flärd och lyx.

Recept för 4 personer
3 dl grädde
2 msk vaniljsocker
2 gelatinblad
1½ dl Blossa Vinglögg (10%)
1 ”uns” kanel

4 hasselnötter (grovhackas)
½ dl  gula russin
strimlat apelsinskal
Solrosolja
1 msk råsocker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
Häll ner grädden i en kastrull o hetta upp ihop med 1 dl glögg.
Tillsätt en ”mild stöt” av kanel och hetta upp till det får ett lätt uppkok.
Krama vattnet ur gelatinbladen o rör ned i grädden o låt smälta.
Häll upp i dessertskålar o låt kallna/stelna 4 timmar i kylen.
Häll en ½ dl glögg i en kastrull o tillsätt russinen.
Låt få ett snabbt uppkok. Ställ åt sidan.
Hetta upp en liten stekpanna o tillsätt en liten klick solrosolja
Tillsätt 1 msk råsocker och låt smälta ner.
Sänk värmen drastiskt, o lägg i dom finstrimlade apelsinskalen och rör runt försiktigt.
Ta upp skalen efter max en minut.
Lägg en tsk russin mitt i dessertskålen och skeda lite av ”glöggsåsen” över.
Strö över hackade nötter.
Dekorera med strimlor av karamelliserat apelsinskal.
Njut!

 

1 kommentarer

G-B M

16 Dec 2012 21:26

Mums ! Vilken härlig färg ! Har du hittat på receptet själv ?

Kommentera

Publiceras ej