En kombination som jag har sneglat på en längre tid men inte riktigt ”vågat” mej på – förrän nu ikväll. En aning pillrigt att linda om filéerna dock!
Skär en ”drygt halvtinad” torskfilé i ca 2 cm tjocka skivor.
Salta och vitpeppra och citronpeppra dessa o låt ligga en stund.
Paketera in sedan dessa med 1,5 baconskivor så att det blir tätt i båda ändar och fäst med korta tandpetare här o var så baconet inte ”krullar” upp sig under stekningen.
Värm upp en stekpanna på medelhög värme och låt en rejäl klick smör smälta ned.
Stek inte mer än ett par minuter på varje, rulla dem runt i stekpannan – tills baconet har en välbrynt färg – knaperstek inte! Tillsätt gärna mera citronpeppar under stekningen.
Under tiden – sätt ugnen på 225° o sätt därefter in klyftpotatisen i en ugnssäker form mitt i ugnen och ge dem 20-25 minuter…”sizådär”….
Efter stekningen av torsken/bacon – lägg dessa i en ugnssäker liten form o sätt in dem i ugnen när potatisen har 10 minuter kvar. Lägg Sparrisen i saltat kallt vatten o låt koka upp - låt därefter stå....
Nu – över till rödvinssåsen! Häll en liten flaska rödvin (25 cl - i detta fall J.P Chenet Cabernet-Syrah) ner i stekpannan där torsken/baconet stektes så det får koka ur smaken från detta. Låt koka o reducera en stund.
Tillsätt sedan 1,5 msk Kalvfond och 50 gram smör som får smälta ned.
Gör en redning av 1,5 msk vetemjöl + vatten och rör ned.
Tillsätt sedan 1,5 dl vatten + 1,5 dl grädde så att såsen får en dovt mörkrosa färgton.
Klipp ner några färska kvistar timjan o låt nu detta puttra ihop under tiden som torsken/baconet är i ugnen.
Servera Baconlindad torskfilén med klyftpotatis och sparrisprimörer ihop med ett gott rött vin.
Passimento Veneto från Italien (2009) passade alldeles utmärkt!
Recept för 4 personer
400 gram torskfilé – färsk eller fryst
3 paket Bacon
Tandpetare (!)
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 krm citronpeppar
100 gram smör
1½ msk vetemjöl
800 gr klyftpotatis
1,5 msk Kalvfond (Knorr)
1,5 dl grädde
2,5 dl rödvin
Vatten
Färsk timjan
Sparrisprimörer
1 kommentarer
Gun-Britt
11 May 2012 22:22
Oj så gott allt ser ut och mycket vackert !!!
Kommentera