Höstlov o tillika långhelg med sönerna - brukar innebära matlagning.
Så blev det ikväll också! Tack vare lite kontakter fick vi också tag i vad vi sökte.
Tack, Ingemar M – för Älgfärsen!

500 gram Älgfärs
1½ pkt Scan Bacon
½ kruka persilja
1 msk grillkrydda
1½ msk lökpulver
½ msk Aromat (!)
1½ dl Sweet Chili Sauce (ICA)
Sås
1 schalottenlök
1½ dl grädde
12-15 st egenplockade enbär
Smör
8 potatisar
Börja med att blanda älgfärsen med chilisåsen o kryddorna.
Finhacka persiljan o blanda ned alla ingredienser försiktigt.
Forma 10 st biffar av färsen o ”svep” bacon runt kanterna.
Vik in kanterna både över o under.
Värm upp stekpannan o klicka i 50 gram smör.
Bryn biffarna på medelhög värme 3-4 minuter / sida.
Lägg därefter biffarna på ett fat o låt stå varmt i ugnen på 100°
Sätt finhackad schalottenlök i den ännu varma stekpannan o låt den brynas o få färg.
”Mortla” sönder enbären och rör ned i stekpannan.
Häll därefter ner grädden o låt puttra på låg värme några minuter.
Sila genom en finmaskig sil o ”pressa” det sista från enbären med en sked.
Häll upp i en såssnipa med en klick smör på topp.
Hasselbackspotatisen.
Skala rundpotatis o skiva i 3 mm breda skivor – men skär inte igenom - lägg i en träslev och skär – det gör tricket! Här ”micrades” en 50 gr skiva smör med en pressad STOR klyfta vitlök o penslades över potatisen, salta o peppra lätt. – sedan in i 225 grader i 25 minuter.
Efter 25 minuter – ta ut o pensla på lite mera smör/vitlök, strö över ströbröd och lite riven Västerbottensost och in i ugnen 20 minuter till.
Servera med hemmagjord rödvinbärsgelé, plommontomater & Ruccolasallad
Kommentera