Fortsätter mina utforskningar i den Asiatiska världen…
Med lite förberedelser tar själva rätten ca: 30 minuter att ordna – och det mesta sköter sig själv. Denna rätt är inte så ”het” som många andra – fast går att Hotta till – betydligt.
Detta recept är dock ”medium”.

För 4 personer:
600 gram kycklingfilé
2” (tum) riven ingefära
150 gram sugar snaps
2 vårlökar, hackade
4 msk Hoi-Sin sås
Salt, peppar
2 msk ostronsås
1 dl vatten
2 msk rapsolja
½ röd chilifrukt, skivad
250 gram äggnudlar
Solrosskott, till servering
 
Blanda Hoi-Sin såsen och riven ingefära i en skål.
Salta o peppra efter behag.

Pensla kycklingen – rikligt, med ingefärs/Hoi-Sinsås blandningen.
Bryn Filéerna i en stekpanna på hög värme 4-5 min/sida så dom får färg.
Därefter in i ugnen på 225° i ca 15-20 minuter tills de är genomstekta.
Pensla kycklingen 2-3 ggr under tiden!
Ta ut från ugnen o låt vila några minuter innan servering.

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning.
Värm upp en Wokpanna med 2 msk rapsolja i, häll i löken & chilin o bryn en stund till löken ”fått färg”.
Vänd ner nudlar, sugar snaps, vatten och ostronsås.
Bryn några minuter tills nudlarna börjar bli gulbruna – tag därefter bort från värmen.
Skär kycklingen i 1-1½ cm tjocka skivor.
Servera omedelbart med varma nudlar.

Dekorera med Solrosskotten och några kluvna sugar snaps.

När temperaturen ligger runt +25° är matlagning det sista man tänker på – kanske!
Det går dock att åstadkomma någonting som är gott o läskande och som mättar.
Här är en variant på en klassiker:

Recept för 2 personer:
½ Gurka, skalad o skuren i bitar
Saften från en hel citron
2 vårlökar, skuren i bitar
1 röd paprika, skuren i bitar
18 st Cocktailtomater, delas
½ kruka färsk basilika
2 msk olivolja
2 krm Tabasco
Salt, peppar efter behag

Skär ner grönsakerna grovt ner i en mixer och mixa till en nästan slät massa, sila/pressa sedan ur saften från massan ner i en kanna. Tillsammans med citronsaft, tabasco, salt o peppar.
Ställ på kyla, skall serveras iskall – gärna med 2 istärningar + lite extra olivolja.

Serveras med krutonger frästa i vitlök/olivolja och gurktärningar.
En njutning en varm sommardag som denna!

Skogens (Norrlands) Guld!
Min fromma Moder gav mig idag en kruka alldeles nykokt hjortronsylt och en ask nyplockade hjortron.
Fördelen med att ha tillgång till dessa ”bakom knuten”!
Detta föranledde skapandet av denna smarriga dessert:

Recept för 4 personer:
4 dl  Skånemejeriers grädde! - 150 mil mellan...
4 dl hjortronsylt
1 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk strösocker
4,5 st gelatinblad 

Knäckkakor
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda ingredienserna väl i en skål.
Klicka ut teskedsstora bollar av smeten på en smord plåt.
Sätt INTE för tätt – dom flyter ut!
In i ugnen på 175°ca 5-7 minuter.

Bottenskiktet på Pannacottan
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o låt stå 5-6 min.
Koka upp 2dl hjortronsylt med 1 dl vatten.
Ta undan från värmen och tillsätt socker under omrörning.
Krama ur 2,5 av gelatinbladen och rör ner dem i den varma hjortronsåsen.
Häll upp i dessertskålar, kyl några timmar.

Toppskiktet på Pannacottan
Efter att bottenskiktet har fått stelna o svalna, (2-3 timmar)
koka upp grädde och 2 dl hjortronsylt. Rör ned vaniljsockret.
Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Krama ur 2 gelatinblad och rör ner dem i den varma grädden.
Låt svalna en stund (annars smälter det underliggande lagret…)
Häll upp ovanpå bottenskiktet och kyl ytterligare några timmar.
Dekorera med 1 dl nyplockade hjortron och knäckkakor