Nyfikenheten väcktes för ett par veckor sedan ang detta med rönnbärssås. Så i lördags var det dags - igen, med andra gäster.
Recept för 4 personer:

600 g fläskfilé
Salt
Olivolja
Vitpeppar

Skölj fläskfilén och torka av den. Skär bort fett och synliga hinnor.
Skär fläskfilén  i ca 3 cm tjocka skivor.
Fläskfilén blir extra mör om skivorna marineras ca 1 tim i olivolja före stekningen.
Inget smör behövs i stekpannan när man skall steka filéerna!
Bryn fläskfilén 2 min på varje sida.
Sätt bitarna i en ugnsfast form o sätt in i ugnen på 200°ca 20 minuter. 
 
Rönnbärssås
Avkok
500 g  rönnbär
5 dl  vatten
Sås
300 g  rönnbär, frysta, tinade bär
3 dl  rönnbärsavkok
1 dl  strösocker
1 msk  potatismjöl 
1 schalottenlök 

Såsen görs på ett avkok av rönnbär som man måste börja med.
Avkoket skall koka ca 1 tim.
Gör så här:
Avkok: Skölj rönnbären och koka i vatten under lock ca 1 tim.
Sila avkoket.

Sås: Koka rönnbär, avkok och socker ca 5 min utan lock.
Finhacka schalottenlöken och bryn den i en stekpanna i lite smör.
Häll ner såsen i stekpannan ihop med den brynta löken.
Sila rönnbärssåsen och pressa bären genom en finmaskig sil.
Vispa ner potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Koka upp och smaka av med lite salt och en klick smör. 
 
Hasselbackspotatisen.
Skala rundpotatis o skiva i 3 mm breda skivor – men skär inte igenom - lägg i en träslev och skär – det gör tricket! Här ”micrades” en 30 gr skiva smör i en ungsfast form o penslades över potatisen, salta o peppra lätt.  – sedan in i 225 grader i 25 minuter.Efter 25 minuter – ta ut o pensla på lite mera smör, strö över ströbröd och lite riven Prästost och in i ugnen 20 minuter till. 
 

Till serveringen:
Strimla moroten med en osthyvel.
Värm stekpannan till medeltemperatur.
Låt smöret smälta o lägg därefter i morotsstrimlorna.
Bryn lätt – får inte bli ”bruna”!
Strö därefter sockret över morötterna och vänd snabbt ner.
1 stor morot
1 tsk råsocker
1 msk smör
Ett knippe timjan

 

Ett smakexperiment jag funderat på en längre tid. Efter att ha levt o bott, o vistats i Tornedalen under halva livet minns man med värme vissa ”specialiteter”.
Det var därför ett stort nöje att försöka ena dessa smaker åt mina gäster till lunch idag.
Med framgång – dessutom :-)

För 4 personer:
1st ”Dubbelbröd” Ruispalat
½ rökt sik
2 dl Creme Fraiche
4 cm purjolök (ljusgröna delen, finhackad)
Rädisa
Sikrom
Vitpeppar
Salt
Svartpeppar

2st rökta nättingar
2st ugnsbakade nättingar
4 blad Hjärtsallad (Little Gem)
1½ dl vispgrädde
5 msk riven pepparrot
1½ msk kokta rönnbär
Gräslök 

Grovriv Ruispalat i mindre bitar o kör dem därefter i en mixer.
Rör ner Creme Fraiche och låt detta ”blanda/fukta sig” i en större skål.
Rensa siken från minsta ben och bryt i små bitar.
Finhacka 3 cm purjolök och en ”bunt” gräslök (2 msk) och rör ner i Cremé Fraiche/rågbrödssmeten.
Ställ in i kylen för att svalna.
 

Salta sikrommen lätt, ihop med lite vitpeppar och purjolök.
Packa lätt i en ”utstickare”, dekorera med rädisa, sikrom och gräslök. 

Vispa grädden – hårt - och rör ned pepparroten.
Dela nättingarna i ”lämpliga bitar” o lägg upp ”sorterna” på var sin sida om en klick pepparrotsgrädde.
Dekorera med finhackad gräslök och rönnbär ovanpå salladsbladen.

 

 

Triss i desserter! Var bara tvungen att pröva dessa läckra desserter - Björnbärspannacotta, Mangomousse och Äppelsorbet med knäckkaka
 


Björnbärspannacotta med björnbärssås.
2 portioner 

2 dl vispgrädde
2,5 msk strösocker
1½ st gelatinblad
7-8 st björnbär
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Koka upp grädde och socker och låt sjuda i ca 3 min
Mixa björnbären med en stavmixer och blanda i dem i gräddblandningen
Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen.
Häll upp pannacottan i formar och ställ i kylen för att svalna 3-4 timmar

Björnbärssås.
½ dl vatten
½ dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
10 st frysta björnbär, tinade
Koka upp vatten, farin och balsamvinäger i en kastrull.
Vänd ner björnbären, och stäng av värmen.
Låt bären dra i lagen i ca 10 minuter.
Rör försiktigt om då och då.
Ställ in dem i kylskåpet i minst två timmar 

Mangomousse
2 portioner
125 g tärnad mango (det går finfint med fryst, tinad.)
saften av ½ lime
ca ½ dl florsocker
1 gelatinblad
1 äggvitor
1½ dl vispgrädde
passionsfrukt 

Mixa mangon med en stavmixer.
Pressa ner limen. Blanda ner florsockret, och blanda allt noggrannt.
Vispa äggvitorna riktigt hårt. Vispa grädden ganska hårt.
Blöt gelatinbladen i lite vatten i ett par minuter. Koka under tiden upp 2-3 msk vatten i en liten kastrull.
Ta upp gelatinbladen och krama ur. Låt dem smälta i det heta vattnet, och blanda ner i mangopurén. Rör ner grädden, och blanda ordentligt. Vänd sen ner äggvitorna, och blanda försiktigt.
Häll upp i fina glas, och ställ i kylen för att stelna i minst tre-fyra timmar.
Vid servering, dela ett par passionsfrukter och gröp ur innanmätet.
Fördela på mousserna.

Äppelsorbet med knäckkaka
½ dl strösocker
1 dl vatten
4 äpplen (Red Delicious)
2 msk citronsaft
½ krm kanel
1 äggvita
2 msk strösocker
Koka upp vatten och socker och låt sjuda 5 minuter.
Låt sockerlagen kallna.Skala och kärna ur äpplena, skär dem i mindre bitar och kör dem i en mixer tillsammans med citronsaften. Blanda i sockerlagen.Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner sockret.
Blanda äppelmosen med ägget. Rör om väl.
Häll upp i en form och täck med ett lock.
Ställ in i frysen minst 4 timmar. 

Knäckkakor
2 dl strösocker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1½ dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Blanda ingredienserna väl i en skål.
Klicka ut teskedsstora bollar av smeten på en smord plåt.
Sätt INTE för tätt – dom flyter ut!
In i ugnen på 150°ca 5 minuter.
Ta ut från ugnen och stansa ut rundlar med en metallring (sk.utstickare) och låt svalna.
Efter att kakorna har kallnat – lägg en kaka i botten på metallringen och packa ner äpplesorbeten.
Ta bort ringen och dekorera med moccagrädde o en citronskiva.