Nyfikenheten väcktes för ett par veckor sedan ang detta med rönnbärssås. Så i lördags var det dags - igen, med andra gäster.
Recept för 4 personer:

600 g fläskfilé
Salt
Olivolja
Vitpeppar

Skölj fläskfilén och torka av den. Skär bort fett och synliga hinnor.
Skär fläskfilén  i ca 3 cm tjocka skivor.
Fläskfilén blir extra mör om skivorna marineras ca 1 tim i olivolja före stekningen.
Inget smör behövs i stekpannan när man skall steka filéerna!
Bryn fläskfilén 2 min på varje sida.
Sätt bitarna i en ugnsfast form o sätt in i ugnen på 200°ca 20 minuter. 
 
Rönnbärssås
Avkok
500 g  rönnbär
5 dl  vatten
Sås
300 g  rönnbär, frysta, tinade bär
3 dl  rönnbärsavkok
1 dl  strösocker
1 msk  potatismjöl 
1 schalottenlök 

Såsen görs på ett avkok av rönnbär som man måste börja med.
Avkoket skall koka ca 1 tim.
Gör så här:
Avkok: Skölj rönnbären och koka i vatten under lock ca 1 tim.
Sila avkoket.

Sås: Koka rönnbär, avkok och socker ca 5 min utan lock.
Finhacka schalottenlöken och bryn den i en stekpanna i lite smör.
Häll ner såsen i stekpannan ihop med den brynta löken.
Sila rönnbärssåsen och pressa bären genom en finmaskig sil.
Vispa ner potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Koka upp och smaka av med lite salt och en klick smör. 
 
Hasselbackspotatisen.
Skala rundpotatis o skiva i 3 mm breda skivor – men skär inte igenom - lägg i en träslev och skär – det gör tricket! Här ”micrades” en 30 gr skiva smör i en ungsfast form o penslades över potatisen, salta o peppra lätt.  – sedan in i 225 grader i 25 minuter.Efter 25 minuter – ta ut o pensla på lite mera smör, strö över ströbröd och lite riven Prästost och in i ugnen 20 minuter till. 
 

Till serveringen:
Strimla moroten med en osthyvel.
Värm stekpannan till medeltemperatur.
Låt smöret smälta o lägg därefter i morotsstrimlorna.
Bryn lätt – får inte bli ”bruna”!
Strö därefter sockret över morötterna och vänd snabbt ner.
1 stor morot
1 tsk råsocker
1 msk smör
Ett knippe timjan

 

Kommentera

Publiceras ej