Efter en långpromenad i ett fantastiskt soligt vårväder med +3°, blev jag inspirerad att laga mat från medelhavsområdet(!) Massor av snö här – fortfarande, men vad gör man inte för att förgylla tillvaron…




Receptet är för 4 personer
Kall Basilikasås
2 dl smetana
1 kruka basilika, bladen
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
Salt, peppar och chili flingor
 
Blanda ihop ingredienserna och mixa med mixerstav, smaka av med salt, peppar och ev mera chili.
Ställ i kylen ett par timmar.
 
Lammfärsen
400 gram lammfärs
1 röd chilifrukt
1 grön paprika
1 (stor) bananschalottenlök
1 msk finhackad färsk timjan
30 gram smör
1 msk olivolja
Salt & Vitpeppar
2st  zucchini, delas på längden.
100 gram finriven Mozzarella
 
Bryn löken, paprikan o chilin några minuter på hög värme i smöret o tillsätt olivoljan.
Tillsätt lammfärsen och bryn runt ordentligt.
Salta, peppra och tillsätt timjan.
Låt puttra på lite lägre värme några minuter. 

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna.
Pensla in halvorna med olivolja och strö lite flingsalt över.
Låt stå o dra i 5 minuter.

Skeda därefter upp köttfärsen i urgröpningen.
Strö riven mozzarella över och placera mitt i ugnen i 225° i 18-20 minuter.
Servera med rucolasallad.

 

Onsdag - o lite tid till matlagning mitt i veckan. Brukar vara en av veckans stressigaste dagar, konstigt nog…
Hade t om  ”en plan” för ikväll! Återigen – en kanske inte helt ”fundamentalistisk LCHF-rätt”
Fungerade dock alldeles utmärkt och hittade en spännande kombination till på köpet.

Recept till 2 personer:
Citron- & rosépepparmarinerad lax
250 gram laxfilé
2 msk olivolja
½ krm salt
1/4 krm vitpeppar
1 krm Rosépeppar (mortlad)
saften från ¼ citron.
Ta fram laxfiléerna och låt dem tina i kylskåp ett 12-15 timmar.
Salta o vitpeppra. Gnid in på båda sidor.
Pressa citronsaft över o ringla oljan över.
Lägg i en låg skål, vänd några gånger o låt marinera 2-3 timmar.
Grilla i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida.

 

Broccoli & sellerimos
Ca 3 dl selleriknippen
1 kraftig stam av selleri
½ krm muskot
¼ krm salt
smörklick
 
Koka Broccolin i lättsaltat vatten.
Låt bara få ett uppkok o ställ åt sidan.
Skär ned sellerin i 1 cm breda skivor.
Kör i en mixer ( ..i ”byttan” - inte med staven! :-)
Häll sedan ner broccolin, muskot & smörklicken.
Kör på högsta fart i mixern ca ½ minut – tills det får en ”krämig” o härligt grön konsistens.
Smaka av med salt om nödvändigt.

 

Marinerad rödlök
½ rödlök
½ dl rödvinsvinäger
½ msk socker (hoppa över om LCHF!)
1 krm salt
1 msk solrosolja
Färsk mynta (till servering O.B.S!)
Skär löken till ringar o halvera dessa.
Sätt löken i en låg plastskål.
Blanda resten av ingredienserna och häll över löken.
Låt marineras till nästa dag.

Servera allting med några sallatsblad.
Finhacka några blad av färsk mynta och strö över.
En smaksensation!

 

När man för en gång skull hittar stora frysta räkor med skal, då passar man på!
Det blev en trerätters middag från dagens fynd på ICA Näsbyn!

Skal och rens från 500 gram räkor (resten blev räkpastejer och grillade räkor)
1-2 msk smör
100 gram räkor
1 gul lök
½ pkt passerade tomater med basilika
5 dl fiskbuljong
1½ msk maizenaredning
4 dl mjölk
Salt
Vitpeppar
Cayennepeppar 

Skala räkorna. Fräs skalen i smör en kastrull.
Rör om så att skalen inte bränner fast.
Finhacka löken och lägg i, tillsätt även passerade tomaterna.
Häll ner buljongen o låt koka 15-18 minuter.
Sila bort räkskalen och häll ner mjölken.
Låt soppan få ett uppkok o puttra i 5 minuter.
Salta och peppra. 

Servera med några räkor och en kvist färs mynta.
Rostat fullkornsbröd + goudaost gör sig bra också!