Lax och Sej i foliepaket med räkor, potatis, purjolök och morötter.
Riktig sommarmat!

 
 
Foliepaketet (Recept för 3-4 personer)
250 gram tärnade filébitar av Lax och 200 gram Sej + 100 gram skalade räkor
½ Purjolök skuren i tunna strimlor
1 stor morot skuren i tunna strimlor
200 gram Philadelphiaost
2 st Röda Chilifrukter
1 schalottenlök, finhackad
6 kokta potatisar, skivade tunt.
1 ½ tsk salt
1½ msk olivolja
Färsk timjan
½ citron, saften

Lägg ut ett dubbelvikt folieark (ugnsfolie) och lägg upp potatisen och löken
Ringla olivolja över.

Lägg hälften av purjolök- & morotsstrimlorna över.
Lägg sedan på fiskbitarna och räkorna och strö salt o vitpeppar över.
Finhacka chilifrukterna och blanda ihop med färskosten.
Toppa med färskosten ovanpå fisken o räkorna.
Lägg resten av purjolök- & morotsstrimlorna över, pressa över saften från citronen och vik ihop paketet. Lägg det i en ugnssäker form och sätt in formen i ugnen i 250° ca 20-25 minuter.

Servera med tonfiskkräm och ngt gott bröd

Tonfiskkräm
1 burk tonfisk i olja
1 dl majonnäs
2 msk kapris
5 sardellfiléer i olja
1 msk färskpressad citronjuice
Svartpeppar (efter behag)
1 ”stänk” Tabasco

Mixa med en stavmixer alla ingredienser till en fin röra med majonnäs, kapris och sardeller.
Smaka av med citronjuice och peppar.

Har massor av vinbärsbuskar här jag bor – o hyresvärdens tillstånd att nyttja allt som finns på tomten!
Maten idag bestod av rester – men till dessert kan man ju utforska ”sin” stora tomt o se hvad som finns :-)

Gelélagret:
2 ½ st gelatinblad
1 dl  vatten
1,5 dl koncentrerat – BOB ”Jordgubb & rabarber”…..
1½ dl vinbär, röd
1 tsk strösocker

Yoghurtlagret:
2 st gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl Grekisk yoghurt
2 tsk vaniljsocker 

Chokladsåsen:
1 dl vatten
1 dl kakaopulver
½ dl strösocker
½ dl vaniljsocker

Gör så här:
Lägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten ca 5 min. Koka upp 1 dl vatten & saftkoncentratet.
Ta kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen o låt gelatinbladen smälta däri. Rör ner saften o strösockret. Häll blandningen i formar, koppar eller det som finns!
Repa vinbären från stjälkarna och fördela bären i formarna. Ställ in i kylen och låt stelna ca 2 timmar.

Lägg gelatinbladen till ”gräddelen” i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Vispa ner matyoghurt och vaniljsocker.
Fördela yoghurtsmeten försiktigt ovanpå gelén i formarna. Låt stelna i kylen ca 3-4 timmar.
Lossa puddingarna ur formarna genom att doppa dom i hett vatten ca:30 - 40 sek - annars smälter dom!

Låt sockret, chokladen o vattnet få ett uppkok på låg värme.
Häll upp chokladsåsen, vänd upp puddingen på ett fat o placera ovanpå chokladsåsen.
Garnera med röda vinbär o lite grönt!
Jättemumsigt o väldigt "sommrigt" ;-)

Jess - första jobbveckan efter semestern är nätt o jämt avklarad.
Inga tonårssöner hemma denna helg dock…klurar på middag – och som vanligt löser ICA ”problemet” - med hjälp av billiga fläskkotletter! ”Lyxade till det” med en rödvinssås…ja – o lite mer också, förståss. Tar en stund att göra – men väl värt besväret!

 

Recept för max 2 pers:
360-400 gram fläskkotletter med ben.
50 gr gorgonzola
120 gram Philadelphiaost
1 litet blomkålshuvud
2 kvisttomater
1 schalottenlök
Olivolja
Smör
Salt & vitpeppar
½ dl grädde
1 dl rödvin
Färsk timjan
3-4 strimlor Bacon
2 dl Hönsbuljong (tärning)
1½ krm Santa Maria ”Herbes de Provance”
1 msk brun maizena

Börja med att ”olivolja in” kvisttomaterna, salta lite lätt o ställ dem på en ugnssäker form i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Pensla därefter kotletterna med en bra olivolja och salta o peppra dem väl o låt dra in en stund. Knaperstek sedan 3-4 strimlor Bacon o lägg på hushållspapper för att dra ur fettet.
Koka sedan 2 dl hönsbuljong. (en HEL tärning – koncentrerade smaker!)

Gör sedan Blomkålsmosen.
Bryt blomkålen i buketter och koka dem mjuka i saltat vatten cirka 7-8 minuter.
(Känn efter med en gaffel.)
Häll bort vattnet genom ett durkslag. Lägg i matberedaren och mixa på högsta fart tillsammans med Philadelphiaosten och kryddorna.

Hetta under tiden upp en grillpanna och pensla med lite olivolja
Bryn fläskkotletterna på högsta värme – 3-4 min på varje sida.
Ta ut fatet med tomaterna från ugnen ( som nu har varit där i 20 minuter) – och lägg dit kotletterna. Lägg en rejäl bit Gorgonzola på varje kotlett – och sedan – tillbaka in i ugnen! 

Finhacka schalottenlöken
Under tiden osten på kotletterna smälter, vispar man ur stekpannan med rödvinet.
Montera ner en smörklick och låt det smälta ihop. I med den hackade schalottenlöken!
Repa bladen från några stänger med färsk timjan och låt fräsa/sjuda med på lite över medelvärme. När vätskan reducerats till ca hälften, häll genom en finmaskig sil o pressa ut vätskan från löken o timjanen.
Häll tillbaka i stekpannan och häll ner ½ dl grädde.
När detta börjar att ”bubbla” igen – rör ned maizenan och vispa svagt till konsistensen tjocknar.  Häll upp i en såskanna.

Klicka upp det varma moset, häll upp en spegel av såsen och placera kotletten/kotletterna ovanpå. Strö baconströsslet ovanpå moset o såsen o dekorera med färsk timjan.

Till detta avnjöts ett Sydafrikanskt rödvin ”Roodeberg 2011” (best nr. 7451, 89 :-, väl värt pengarna)