Ett recept som inte har existerat – förrän – nu!
Ville kombinera asiatiska smaker med LCHF-stuk.
Smakmässigt var detta verkligen sensationellt gott – våga pröva!
Den rivna limen ihop med fonden gör hela grejen!

125 gram laxfile utan skinn
20 -40 gram smör
Salt & vitpeppar (efter behag)

Smörstek laxen på medelhög värme ca 4-5 minuter på ena sidan – vänd därefter och stek två minuter. Håll varm fram till servering. (svep in i folie)

Zucchini (mellanstor)
1 morot (mellanstor)
1 kruka färsk koriander
Sockerärtor (8-12 st)
Färsk (frusen) sparris (2-3 st)
½ gul paprika
1 röd chilifrukt
1 lime
1 msk kalvfond
1 krm rosépeppar
125 gr Keso
½ burk Lei Lani chilisås (var ju till Hpda igår!)

Låt sparris och sockerärtor få ett uppkok i lättsaltat vatten.
Ställ åt sidan för att svalna. 

Låt en stor klick smör bryna i en djup stekpanna.
Hyvla tunna strimlor av morot och zucchini.
Skär chilifrukten i tunna skivor.
Riv skalet av limen.
Skär bort fästet och kärnorna från paprikan och strimla den fint.

Fin/grovhacka en kruka koriander – (spar lite till dekoration)
Smörstek moroten, chilin, zucchinin, sparrisen, sockerärtorna, paprikan, koriandern och det rivna limeskalet i samma panna som laxen fick stekas i.
Krydda lätt med salt o peppar – tillsätt kalvfonden.
Låt nu detta puttra ihop på låg värme några minuter. 

Blanda Lei Lani chilisåsen med keson och lägg upp med Laxfilén och den heta grönsaksröran.
Strö lite hackad koriander och några Rosépepparkorn över.
Skär tunna skivor av lime och plommontomater o servera ihop med laxen.

Skölj ned med en "Rio Claro Sauvignon Blanc 2011" :-)

ICA har alltid fläskkotletter till nedsatt pris (ät-snart-pris). Efter lite konsultation med sönerna bestämde vi oss för att hoppa över ris, pasta eller potatis idag också.
Det blev ändå en stadig, färgglad och väldigt god lunch åt bussåkande tonårsgrabbar – och mig själv!

Recept för 3 personer:
6st fläskkotletter med ben
1 krm rosmarin
1 blomkålshuvud
50 g smör
1 pkt Bacon
1 krm riven muskot
1 liten schalottenlök (finhackad)
2 msk konc kalvfond 
1,5 dl cremé fraiche 
2 dl vispgrädde 
2 tsk Dijonsenap 
1 pkt frusen (tinad) gräslök ca: 40 gram
1 smörklick
salt och peppar att smaka av med
½ msk vetemjöl (redning) 

Kotletterna
Pensla kotletterna med lite rapsolja och salta & peppra. Låt det stå och ”dra” en stund.
Bryn fläskkottletterna på hög temperatur i en grillpanna och stäng inne safterna.
3-4 minuter / sida. In i ugnen 15 minuter på 175°. Strö krossad rosmarin över.

Blomkåls- & Baconpuré
Stek bacon på hög värme och lägg sedan på en bit hushållpapper för att rinna av.
Sära på blomkålsbuketterna med en gaffel t ex.
Koka blomkålen mjuk i en stor kastrull med saltat vatten. Häll bort vattnet genom ett durkslag. Lägg ner blomkålen i en matberedare, klicka i smöret och klipp baconet i mindre bitar o lägg i. Kör några snabba ”pulser” i början – men låt sedan matberedaren göra en slät o fin kräm av allt. Krydda med muskot och ev vitpeppar.

Dijon- & gräslökssås
Hetta upp smöret och bryn löken i en kastrull.
Rör ihop fond, creme fraiche och grädde och koka upp under omrörning.
Gör en redning av vetemjölet och lite ljummet vatten.
Sänk värmen, rör i senapen och gräslöken o sjud någon minut.
Smaka av med salt och peppar och ev lite mer senap.

 

Servera med gröna ärter och smörstekta morotsstrimlor.

Fick ikväll en idé om asienispirerad mat – något snabbt och lättlagat eftersom mina söner är på besök.
Satt o klurade i bilen på väg till Boden (8 mil..)Resultatet blev mycket lyckat! Sönerna tyckte att detta måste vi snart äta igen! Grabbarna åt äggnudlarna – medan jag själv körde ett lägre intag av kolhydrater.

Recept för 3 personer (tillagningstid ca 0,5 timme)
500 gram fläskfärs
1 pkt persilja
140 gram Kvibille Ädelost
2st Röda Chilifrukter
1 schalottenlök (finhackad)
1½ matsked koncentrerad kycklingfond
1 tsk Soyasås
Rapsolja
Vitpeppar
ev salt

Börja med att bryna schalottenlöken i en djup stekpanna, låt den inte börja ”få färg” - låt den bara bli mjuk. Bryn därefter färsen. Häll ner kycklingfonden o låt puttra en stund på medelvärme. Bryt ädelosten i småbitar o tryck ut den i färsen.Finhacka persiljan o chilifrukterna och blanda ned dem.
Blanda väl, lägg locket på stekpannan o låt stå på låg värme. 

Äggnudlar (ICA:s 250 gram men fungerar med vilka nudlar som helst, antagligen)
Koka o skölj nudlarna enl förpackningen. Sila bort vattnet från nudlarna och ringla lite rapsolja över. 

Broccoli & Avocadomos
200 gr Broccoli
2st Avocado (mogna)
1 krm riven muskot
½ msk rapsolja 

Koka ”sakta” Broccolin i saltat vatten.
Efter ca 5 min  - häll Broccolin genom ett durkslag.
Lägg alltsammans i en matberedare – och häll ihop avocadon med Broccolin.
Ringla lite olja över och tillsätt riven Muscot.
Kör på högsta fart i matberedaren ca 30-40 sek – tills det får en ”krämig” o härligt grön konsistens.

Alltsammans serveras omedelbart med finhackad persilja o chilifrukt på topp.
Eftersom detta var lite ”planerat” sköljde undertecknad ner med rumstempererad saké.